I januari beslutade arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden att i sommar vika 100 av totalt 600 kommunala feriepraktikplatser till ungdomar (16-18 år) från socioekonomiskt svaga hushåll. De övriga 500 platserna ska lottas ut bland övriga sökande i samma åldersspann.
Redan när beslutet togs var nämnden medveten om att det kunde bryta mot kommunallagens likställighetsprinciper. Trots att andra kommuner genomfört liknande insatser, som gynnar en viss grupp ungdomar, har frågan aldrig prövats i domstol, tills i år.
En person i Eskilstuna överklagade nämligen nämndens beslut till förvaltningsrätten och hävdade att urvalet av de 100 ungdomarna riskerade att bli godtyckligt, och att en sådan särbehandling strider mot lagar och konventioner.
Eskilstuna kommun har lyft fram att möjligheten till feriepraktik, enligt beslutet, är en viktig riktad insats för att kompensera för uppväxtvillkor och socioekonomiska förutsättningar.
"För att anställa ungdomar generellt förlitar sig arbetsgivare på formella meriter och/eller personliga kontakter. För ungdomar som växer upp under svagare socioekonomiska förhållanden blir det en större tröskel" hävdade kommunen.
För att vara kvalificerad för någon av de 100 platserna ska ungdomarna vara aktuella för vissa insatser eller aktiviteter inom socialförvaltningens ansvarsområde.
"Genom att satsa på feriepraktik skapas förutsättningar att få en formell merit och erfarenhet som krävs för framtida arbeten. Satsningen är en kompletterande del till andra riktade satsningar mot segregation och insatser i utsatta områden" anförde kommunen.
På onsdagen meddelade förvaltningsrätten att överklagan avslås.
Förvaltningsrätten har endast prövat om beslutet tagits på laglig grund, inte om det är skäligt eller lämpligt. Man skriver dock att kommunens urvalsprinciper anses vara sådana särskilda skäl som krävs för att få göra avsteg från likställighetsprincipen.
Jari Puustinen (M) är ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
– Det är skönt att man gick på vår linje. Tjänstemännen har gjort ett jättejobb med att förhålla sig till lagstiftningen och ta fram information från andra kommuner. Trots att beslutet överklagades har processen fortsatt parallellt och vi har inte förlorat vare sig fart eller tid, säger han.