Föräldern Frode slår larm om nya videoappen

Chattappen trendar bland barn och unga i Sverige - men nu slår användare larm om vad barnen får se. "Det är ett smörgåsbord för pedofiler", säger föräldern Frode Jensen.

Frode Jensen slår larm om nya videoappen OmeTV.

Frode Jensen slår larm om nya videoappen OmeTV.

Foto: Privat/Skärmdump

Eskilstuna2019-11-24 18:44

OmeTV är en app för videochatt som slumpvis parar ihop användare över hela världen. På kort tid har den blivit väldigt populär bland ungdomar i Sverige, och den är just nu den mest trendande på svenska App Store.  

Men nu slår flera användare larm om vad som kan dyka upp i chattrummen. En av dem är Frode Jensen från Eskilstuna, som själv har små barn. Nu vill han varna andra föräldrar för vad deras barn kan komma att utsättas för.

– Jag ser det som ett smörgåsbord för pedofiler. Om man anger att man är tjej är det mer eller mindre bara runkande gubbar som man möts av, säger han.

I appens användarvillkor står det att inget naket får förekomma och att man måste vara 18 år för att chatta. Men enligt Frode har appen dålig egen kontroll av vad som egentligen försiggår i chattarna.

– Jag har ägnat tre, fyra dagar åt att kolla runt i appen, och jag har bara hittat barn, som ibland är i väldigt låg ålder, och vuxna män. Knappt någon kvinna alls. Det får sitta en massa perversa gubbar där utan att någon tar sitt ansvar, säger han.

Den som vill använda OmeTV behöver bara ladda ner appen, ange ålder, land och kön, och sedan är man igång. Appen har ingen kontroll av användarnas identitet, något Frode är väldigt kritisk till.

– Varför lägger man inte ett lagförslag som säger att man måste använda bank-ID och visa att man faktiskt är 18 år?

Lena Larsson är polis och expert på it-relaterade sexualbrott mot barn. Hon säger att OmeTV bara är en av flera liknande appar där barn är väldigt exponerade för vuxna som inte alltid vill dem väl.

– Alla appar där barn och ungdomar håller till och där man på något sätt kan få kontakt där barn och ungdomar, där finns det också folk som är intresserade av barn, säger hon.

Larsson säger att polisen än så länge inte fått in särskilt många anmälningar mot OmeTV, men hon uppmanar alla som ser någonting brottsligt att dokumentera och göra en anmälan.

Både Lena Larsson och Frode Jensen betonar att det är föräldrar som har ansvar för barnens aktiviteter på nätet.

– Som förälder kan man visa ett större intresse för vad barn gör på nätet. Man måste befinna sig där barnen är. Ha ett sunt samtal med barnen om livet på nätet. Alla där är inte snälla, säger Lena Larsson.

Bakom OmeTV står företaget Bad Kittys Dad, som tidigare gett ut mobilspel för barn. Tidningen har försökt komma i kontakt med bolaget för en kommentar, men utan att lyckas. 

OmeTV är den mest trendande gratisappen på svenska App Store.
OmeTV är den mest trendande gratisappen på svenska App Store.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!