I korridorerna har renoveringsdammet städats ut. Eskilstunas fjärde kommunala gymnasium, som även är det minsta, är klart och elever och personal håller som bäst på att göra sig hemmastadda i huset som tidigare inhyst bland annat högskola och verktygsfabrik. Arbetet med att få iordning allt inför skolstarten höll på ända in i kaklet.
– Det var väldigt intensivt, säger Lena Roos som är studie- och yrkesvägledare.
Zetterbergsgymnasiet profilerar sig som ett företagargymnasium. Program inom ekonomi, handel, hotell och turism, som tidigare fanns på andra kommunala gymnasier i Eskilstuna, har nu flyttats över hit tillsammans med elever och lärare.
– Det blir en ny dynamik och det är häftigt att vara med från start, säger Lena Roos.
Även om innanmätet är färdigt är det en del fix kvar. Lokalerna är något kala, kartonger står ouppackade och det finns detaljer att justera.
– Vi har haft en del barnsjukdomar, som att våra system och lärplattformar inte kom på plats de första två veckorna. Men vi har rutinerad personal som hanterade det tillsammans med elever och vårdnadshavare. Utemiljön är inte heller klar. Jag har blivit lovad att det skulle vara färdigt vid det här laget, men kan konstatera att så inte är fallet, säger Marie Mulvad Fransson, Zetterbergsgymnasiets rektor.
Men det finns också fördelar med att det sista piffet saknas. Tanken är att eleverna ska vara med och utforma sin skola.
– Vi sätter stort värde på elevpåverkan, att våra elever får vara med och tycka till och påverka i allt från vilka tavlor vi ska ha på väggarna, om vi ska ha krukväxter eller inte, var elevhängen ska vara till innehåll i undervisningen.
Erik Wallén går andra året på ekonomiprogrammet som flyttat till Zetterbergs från Rekarnegymnasiet.
– Det kändes väl lite sisådär att byta skola. Jag gillar Rekarne som är större. Men eftersom jag ville fortsätta på samma program var det ändå värt att byta och nu är jag nöjd med att vara här, säger han.
Felicia Wangenborn och Farah Mouhi är sistaårselever på ekonomiprogrammet.
– Det är kul att gå på en ny, fräsch skola, även om det först kändes konstigt att switcha så nära studenten, säger de.
Stefan Warda, också han sistaårselev, uppskattar läget.
– Bra att skolan ligger mitt i stan, säger han.
Redan nu har det börjat planeras inför skolans första studentfirande.
– Vi får väl se till att skaffa oss nya traditioner, säger Felicia Wangenborn.