Fullsatta uteserveringar får folk att rasa: Respektlöst

Trots rekommendationer om socialt distanserande kryllar det av folk på flera uteserveringar i Eskilstuna. Det har fått personer att reagera. "Att människor sitter i stora grupper och frotterar sig i solen på fullsatta uteserveringar känns overkligt", säger Annika Holmberg, 39, en av dem som har reagerat.

Annika Holmberg reagerade kraftigt över folkmängden på Makkara Yksis uteservering. Krögaren Anton Pohjolainen menar dock att man gör det man ska.

Annika Holmberg reagerade kraftigt över folkmängden på Makkara Yksis uteservering. Krögaren Anton Pohjolainen menar dock att man gör det man ska.

Foto: Annika Holmberg

Eskilstuna2020-04-23 21:28

Samtidigt som värmen och vårsolen kikar fram dyker uteserveringarna upp runt om i stan, vilket lockar många soltörstiga Eskilstunabor.

Det som dock verkar ha glömts bort mitt i uteserveringarnas vårhysteri är den rekommenderade sociala distansen. Något som väckt starka reaktioner.

– Jag blev ärligt talat riktigt förbannad när jag gick förbi Makkara yksi häromkvällen. Här går en runt och försöker hålla avstånd, tar omvägar och verkligen anstränger sig för att minska smittspridning. Att då se andra människor sitta i stora grupper och frottera sig i solen på fullsatta uteserveringar känns overkligt. Det är otroligt respektlöst och blir som ett hån mot alla som tar sitt ansvar, säger Annika Holmberg, som reagerat starkt över de fullsatta uteserveringarna.

Krögaren Anton Pohjolainen på Makkara yksi har en annan syn på saken.  

– Vi följer absolut de rekommendationer som finns och gör det vi ska. Tyvärr tror jag många missuppfattar bilden av vår uteservering när man går förbi. Vi har ofta sällskap på kanske fyra, fem personer som sitter tillsammans vilket kan uppfattas som att folk sitter huller om buller. Du kan inte hålla två meters avstånd sittandes vid ett bord, samtidigt har individen ett stort ansvar att ändå försöka hålla avstånd.  

– I onsdags kväll spenderade jag tre timmar med att se till att folk höll sig utspridda. När vi kände att vi inte kunde ta in fler gäster på ett säkert sätt så nekade vi nya gäster. Det känns som att folk gärna vill hitta en bov i allt det här och då har tydligen vi blivit den.   

Pohjolainen menar att det finns ett gemensamt ansvar för att reda ut den minst sagt besvärande coronasituationen.

– Alla måste hjälpas åt. Vi vill såklart ha kunder men de måste också fråga sig: "är jag i riskgrupp?", "bör jag sätta mig på den här uteserveringen trots att det är mycket folk". Det är en oerhört tung tid för restaurangbranschen men jag anser att vi följer de riktlinjer som finns. Skulle det komma ännu hårdare regler så kommer vi såklart följa dem.   

Elisabeth Martinius Nilsson, chef för miljökontorets enhet för livsmedel- och alkoholtillsyn, bekräftar att ett flertal anmälningar om just uteserveringar har gjorts från allmänheten.

– Det har inkommit ett flertal och vi känner av en viss oro kring uteserveringarna. Det är otroligt tråkigt att riktlinjerna inte verkar följas där.  

Hos vem ligger ansvaret?

– Ansvaret ligger hos båda parter. Det är både upp till restaurangen och gästen att se till att minska risken för smittspridning. Noterbart är även att samma regler gäller både utomhus och inomhus, något som kanske inte alla har koll på, säger Martinius Nilsson

Annika Holmberg vill se en uppryckning från både krögare och allmänhet när det gäller minskad risk för smittspridning.

– Jag förstår krögarna, de behöver sina inkomster men det måste gå att lösa på ett mer riskfritt sätt. Just nu känns det som att många struntar fullständigt i situationens allvar. Om inte folk börjar ta sitt ansvar får väl myndigheterna gå in med hårdare tag, konstaterar hon.                                                                                               

Två vanliga frågor

Kan jag och några vänner gå ut och äta på restaurang?

Ja, men ni bör undvika att sitta tätt tillsammans och när ni rör er i lokalen bör ni hålla mer än en armslängds avstånd till andra gäster.

Vilket avstånd mellan besökare är tillräckligt för att det inte ska uppstå trängsel?

Det är svårt att definiera vad trängsel är eftersom lokaler och verksamheter ser olika ut. En riktlinje kan vara att hålla lite mer än en armlängds avstånd till varandra.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!