Eskilstuna Energi och miljös, EEM, styrelse har gett klartecken för en utredning av möjligheten att bygga en stor solcellspark ute i Folkesta.
– Eskilstuna ska vara klimatpositivt 2045. Utbyggnad av fossilfri energiproduktion tar oss ett steg närmare målet, säger Ann-Sofie Wågström, S, styrelseordförande för EEM.
Marken i Folkesta ligger nära Volvo CE ner mot Eskilstunaån och E20, är plan och lätt att bygga på enligt EEM. Den tänkta anläggningen kan komma att producera runt 14 gigawattimmar årligen, det vill säga 14 miljoner kilowattimmar. Det är lika mycket el som runt 1 000 eluppvärmda villor förbrukar under ett år.
– Vi har i tidigare marknadsundersökningar sett ett stort intresse för lokalt producerad solel, både hos våra privatkunder och företagskunder. Det är tydligt att Eskilstunabor ser solenergi som ett sätt att bidra till ett bättre samhälle, säger Fredrik Stake, chef för Marknad och försäljning på EEM.
Kommande aktiviteter blir att föra ytterligare kunddialog samt undersöka marken och investeringen som helhet.
– Nu ska man gå igenom några saker, dels markförhållande så att det inte finns arter man måste vara rädd om och kanske även fornlämningar. Sen även undersöka om det finns en marknad för den el som skulle produceras där, säger Ann-Sofie Wågström.
Varför ska man bygga en solcellspark till i Eskilstuna?
– Dels ett ägardirektiv att se över nya produktionskällor, främst det skulle jag säga. Sen tycker vi själva att det är en bra satsning för miljön. Det är jätteviktigt då vi har en hög miljöprofil hos EEM och i Eskilstuna. Sen är det en bra skyltplats också nära E20, inte långt till Retuna som är världsberömt. Det här faller inom vårt uppdrag, helt rätt, menar Ann-Sofie Wågström.
Tidsplanen är en del av uppdraget i utredningen.
– Det gäller att kunna ansluta en sån här stor anläggning till elnätet också, men det vore oerhört spännande att få upp en så här stor solcellspark i Eskilstuna, säger Ann-Sofie Wågström.
Anläggningen skulle kunna producera 14 gigawattimmar årligen, den som ska byggas i Lilla Nyby ska kunna producera två gigawattimmar årligen och uppta en yta på 11 000 kvadratmeter.
– Den solcellspark som nu byggs vid Lilla Nyby riktar sig till privatkunder. Med den tänkta solcellsparken i Folkesta kan vi erbjuda våra företagskunder att bli en del av omställningen till ett mer hållbart samhälle, avslutar Fredrik Stake.