Tillståndet att servera alkohol i "Glashuset" på Fristadstorget innehas av Vin Äger Vinbar Eskilstuna AB. Ett bolag som startades enkom för den, än så länge, säsongsbetonade verksamheten på torget.
Personen bakom satsningen, krogentreprenören Göran Pettersson, hade inför öppningen hoppats att det serveringstillstånd som finns för det närliggande Vinäger vinbar även skulle kunna innefatta Glashuset, men fick nej.
De grå modulerna plockades ner förra veckan och enligt planen ska de vara tillbaka i april.
Miljö- och räddningstjänstnämndens erinran gör dock att bolaget måste vidta en del åtgärder för att garantera fortsatt alkoholservering i Glashuset.
Enligt alkohollagen ska maten som erbjuds på ett serveringsställe även vara tillagad där. Så har det dock inte varit beträffande Glashuset.
Tolv av totalt 29 rätter på menyn har, enligt nämndens formulering, "tillagats i fel kök", på den närliggande restaurangen Vinäger vinbar, varifrån de burits över till matgästerna.
Det upptäcktes av kommunens livsmedelsinspektörer vid ett tillsynsbesök i september, tre veckor efter premiären. Glashusets personal berättade då att pizzor och desserter, samt någon förrätt, hämtades från grannrestaurangen.
Göran Pettersson medger detta och förklarar att orsaken var brist på kylutrymmen i modulköket. Glashusköket ska därför justeras till nästa säsong och matsedeln ska anpassas utifrån årets erfarenheter.
En erinran är den minst kraftfulla sanktion som nämnden kan ge vid brister kopplade till serveringstillståndet. Varning och återkallat tillstånd förutsätter allvarligare eller upprepade brister.
Bolagets ägare, Göran Pettersson, hanterar ytterligare sex serveringstillstånd i koncernen. Han tänker överklaga nämndens beslut om erinran.
Han anser sig ha flera starka argument. Ett är att pizzabeställningarna utgjort en mycket liten del av omsättningen.
Ett annat om att Vinbaren och Glashuset har haft en gemensam uteservering längs ABF-huset.
– Där kunde matgäster från båda restaurangerna sitta och äta oavsett vilken av restaurangerna de beställt maten från. Det var alltså okej att bära ut pizza och annan mat från Vinbaren till den gemensamma uteserveringen, men inte till Glashuset. Det är viktigt att regler följs men det här vill vi ha prövat i högre instans och väljer därför att överklaga, säger Göran Pettersson.