Gunilla Lange får Eskilstuna kommuns jämställdhetspris

Eskilstuna kommuns jämställdhetspris för 2020 tilldelas kvinnojouren Moas ordförande Gunilla Lange. "Det är jag faktiskt värd", säger pristagaren.

Gunilla Lange (till vänster) får Eskilstuna Kommuns jämställdhetspris som delas ut av Lisa Friberg (S). Till höger Eva Königsson som får kommunens hedersomnämnande.

Gunilla Lange (till vänster) får Eskilstuna Kommuns jämställdhetspris som delas ut av Lisa Friberg (S). Till höger Eva Königsson som får kommunens hedersomnämnande.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2020-11-24 11:11

Eskilstuna kommun har sedan 2007 delat ut ett jämställdhetspris varje år. Priset ska gå till en organisation, ett företag eller enskild person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är på 10 000 kronor och årets pris tillkännagavs på ett coronasäkert sätt på friluftsteaterns scen vid Rademachersmedjorna på tisdagen.

– Det är med stor stolthet som vi i år tilldelar Gunilla Lange årets jämställdhetspris. Gunilla har under alla år, genom sitt fackliga engagemang, sitt företagande och som ordförande i Moa alltid arbetat för ett mer jämställt Eskilstuna, säger Lisa Friberg (S), ordförande i kommunens jämställhetsberedning som utgör juryn för jämställdhetspriset.

I motiveringen står det bland annat Gunilla Lange har drivit jämställdhetsfrågorna med engagemang, glöd och stor kunskap, oavsett vilken plattform hon agerat ifrån.

– Jag höll på att svimma när Lisa ringde och berättade att jag får priset. Jag blev väldigt stolt och glad och kände faktiskt också, utan att förhäva mig, att jag var värd det, säger Gunilla Lange som berättar att hon kämpat för jämställdhet i princip hela sitt liv.

– Jag skulle nog säga att jag är född feminist. Jag upptäckte redan som liten de skillnader som finns. Jag har varit obekväm för männen i olika sammanhang och det har gjort mig taggad.

Nu upplever hon att frågor om jämställdhet hamnat i det politiska bakvattnet.

– Det är något av en backlash. Vi såg tydliga signaler 2006 när regeringen Reinfeldt stoppade den stora kartläggningen om löneskillnader i byrålådan. Det var en stor sorg för oss som kämpat hårt, säger hon.

Samtidigt med jämställdhetspriset delar kommunen också varje år ut ett hedersomnämnande. Det går i år till Eva Königsson, före detta chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna och som gick i pension i våras.

– Det är första gången det går till en kommunal chef. Eva har varit en pionjär i jämställdhetsarbetet och hela förvaltningen har under hennes ledning genomsyrats av jämställdhetsintegrering, säger Lisa Friberg.

– Det värmer jättemycket. Och jag känner precis som Gunilla att jag faktiskt är värd den här utmärkelsen. Jag tror att vi båda har kunnat fungera som förebilder för andra och det är viktigt, inte minst mot bakgrund av att jämställdheten är en fråga som hela tiden måste återerövras, säger Eva Königsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!