Det år som snart gått sedan coronapandemin bröt ut har inneburit stora utmaningar för både elever och skolpersonal inom gymnasieskolan.
Bland de slutsatser som nu kan dras av den påtvingade distans- och fjärrundervisningen är att skolan utvecklat former för digitalisering som gett insiktsfulla lärdomar för framtiden. Men tittar man på elevernas resultat kan man konstatera att genomsnittsbetygen sjönk och att färre klarade sin examen.
För att underlätta för de elever som går ut gymnasiet nu i sommar sätter därför kommunen in åtgärder som ska ge extra studiestöd.
– En gymnasieexamen är biljetten in i framtiden både för fortsatt utbildning och när man söker jobb. Därför fokuserar vi det närmaste halvåret på hur vi ska stötta eleverna så de klarar sina kurser. Det kan handla både om lovskola och extra undervisning, säger Monica Widelund, skolchef för gymnasieskolan i ett pressmeddelande.
I gymnasienämndens verksamhetsberättelse för 2020 framgår att kunskapsresultaten för de högskoleförberedande programmen försämrades. Examensgraden sjönk något från 89 till 88 procent jämfört med rikets 91 procent. Betygsmedelvärdet för avgångseleverna 2020 sjönk marginellt till 14,2 från 14,3 året innan.
– Nu är det viktigt att vi fortsätter att finna lösningar på den utbildningsskuld som pandemin skapat och sätta in mer extra resurser för att fler ska klara gymnasieexamen, säger Robin Tannarp (M), ordförande i gymnasienämnden.