Gymnasieskolorna i Eskilstuna beredda på stängning

Precis som i våras kommer gymnasieskolan i Eskilstuna att kunna göra undantag från de nya reglerna om distansundervisning för vissa elever.

Monica Widlund, chef för den kommunala gymnasieskolan i Eskilstuna, säger att alla medarbetare är väl förberedda för omställningen till distansundervisning.

Monica Widlund, chef för den kommunala gymnasieskolan i Eskilstuna, säger att alla medarbetare är väl förberedda för omställningen till distansundervisning.

Foto: Privat/Stina Stjernkvist TT

Eskilstuna2020-12-03 15:14

På torsdagseftermiddagen kom beskedet från statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström (S) att landets gymnasieskolor måste hålla stängt fram till jullovet.

– Det här är för att skapa en bromsande effekt på smittspridningen, sa Stefan Löfven vid pressträffen.

Beslutet innebär att undervisningen nu ska ske på distans från och med den 7 december fram till och med den 6 januari.

I Eskilstuna har undervisningen redan delvis bedrivits på distans i alla de kommunala gymnasieskolorna sedan en tid tillbaka och det nya beslutet kom heller inte som någon överraskning säger gymnasienämndens ordförande Robin Tannarp (M).

– Nej, det var inget chockbesked direkt. Det finns en god beredskap och det viktigaste är att vi säkerställer att eleverna får en god skolgång.

Chefen för den kommunala gymnasieskolan, Monica Widelund, säger att personalen nu helt ställer om till fjärr- och distansundervisning i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det blir på det stora hela som under den period vi hade med distansundervisning i våras. Det vill säga att vi kommer att göra vissa undantag där ett fåtal elever kan ha möten med lärare på skolan på ett coronasäkert sätt. Det kan röra sig om praktiska moment, nationella prov eller andra examinationer, säger hon.

Vissa undantag kommer också att göras för speciellt sårbara elever som av olika anledningar inte klarar av distansundervisningen, liksom för elever som går på exempelvis språkintroduktion.

Monica Widelund är övertygad om att lärare och övrig personal är tillräckligt förberedda.

– Jag är så imponerad över hur alla medarbetare klarar av den här omställningen, det är helt fantastiskt.

Utbildningsminister Anna Ekström hoppas att undervisningen kan återgå till det normala till våren.

– Jag förstår om det känns tufft att göra ytterligare en förändring snabbt. Det här bör kunna minska smittspridningen så att alla kan återgå till närundervisning när vårterminen börjar igen.

Statsminister Stefan Löfven höll en mer förmanande ton:

– Jag litar på att ni landets gymnasieelever är kloka, och förstår att det inte är något förlängt jullov. Det är inte fritt fram för fester med kompisar, ni går fortfarande i skolan och ska plugga. Jag vill uppmana alla föräldrar att prata med era barn om hur viktigt det är att följa rekommendationerna, sa Löfven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!