Efterlyser ökad förståelse mellan kommun och näringsliv

Förståelsen för kommunens och näringslivets olika roller behöver öka. Det menar Geerth Gustavsson (S), ordförande i miljö- och räddningstjänstnämnden.

Geerth Gustavsson (S) anser att bättre ömsesidig förståelse är viktig.

Geerth Gustavsson (S) anser att bättre ömsesidig förståelse är viktig.

Foto: Privat (montage)

Eskilstuna2021-03-18 11:10

Miljö- och räddningstjänstnämndens ordförande Geerth Gustavsson (S) medverkade i panelen senaste vid näringslivsdialogen. Han menade att kommunen behöver få en ökad förståelse för företagarnas roll samtidigt som företagarna behöver få en ökad förståelse för den roll som kommunen har att spela. Han sa att kommunens roll är att vara tydlig och rättssäker.  

– Vi ska ha ett bra bemötande och det här kräver också en dialog. 

Miljö- och räddningstjänstnämnden ansvarar för myndighetsutövning inom avlopp, hälsoskydd, livsmedel, miljöskydd, alkoholtillsyn och miljöövervakning. Nämnden svarar även för operativ räddningstjänst vid bränder och olyckor och för säkerhet och skydd för de som bor och vistas i kommunen. Miljö- och räddningstjänstnämnden har även ett uppdrag att ge näringslivet förbättrade förutsättningar för ökad tillväxt och fler jobb. 

– En sån här balansgång är inte alltid enkel, men hela miljö- och räddningstjänstnämndens verksamhet handlar om trygghet, sa han och fortsatte: 

– Som myndighet ska vi så långt möjligt se till att Eskilstunaborna kan vara trygga med vad de äter och dricker. Ingen medborgare ska behöva riskera matförgiftning av mat och dryck av något man har köpt på restaurang eller i affär. 

undefined
Geerth Gustavsson (S), ordförande miljö- och räddningstjänstnämnden.

Han sa också att det är viktigt att göra rätt från början och att det ingår i kommunens roll att erbjuda service. Han nämnde de samordningsmöten som anordnas varannan vecka. 

– Är det så att man är verksamhetsutövare och behöver information då kan man vända sig till kommunen och tala om vad man behöver för kunskap på det här samordningmötet och vi bidrar med den kompetens vi har inom vårt område om den efterfrågas. 

Han tog även upp de utbildningar som kommunen ordnar, till exempel den om ansvarsfull alkoholservering som genomförs på miljökontoret. Dessutom utbildar räddningstjänsten många i brandskydd.  

– Räddningstjänsten utbildar ungefär 25 000 under en mandatperiod. Alltifrån 6-åringar, 4:e klassare, 7:e klassare och så vidare för att försöka förebygga bränder i det avseendet. 

Nytt för i år är att diskussionerna på näringslivsdialogerna följs upp i forumet 10FIKA som arrangeras av Affärsplan Eskilstuna och Företagarna Eskilstuna-Torshälla. Stina Adolfson Kiviaho är producent för 10FIKA:

– I årets 10FIKA har vi valt att lyfta de frågor som behandlas i näringslivsdialogen. Det är för att inte släppa ämnet. Vi har ett samtal med dels nya personer inom den branschen och några av de som var med på dialogen. Vi tar dialogen vidare, säger hon. 

10FIKA sänds live från Studio Carlssonmässing och leds av Felix Andersson från näringslivskontoret. 10FIKA kommer att anordnas vid ytterligare tre tillfällen i år, närmast den 6 maj.

undefined
Diskussionerna på näringslivsdialogerna följs upp i forumet 10FIKA.
Nämnden

Miljö- och räddningstjänstnämnden ansvarar för myndighetsutövning inom avlopp, hälsoskydd, livsmedel, miljöskydd, alkoholtillsyn och miljöövervakning. Andra ansvarsområden är operativ räddningstjänst och säkerhet och skydd för de som bor och vistas i kommunen. 

Nämnden samråder med kommunstyrelsen i frågor som rör Agenda 21-arbetet och folkhälsa. 

Nämnden ansvarar för myndighetsutövning när det gäller tillsyn, sotning samt information och utbildning om brandsäkerhet. 

Källa: Eskilstuna kommun. 

Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!