Här är de kommunala grundskolorna som får flest sökande

Antagningen är ännu inte färdig men redan nu står det klart vilka kommunala grundskolor i Eskilstuna som fått flest ansökningar i skolvalet inför höstterminen.

Djurgårdsskolan är en av de skolor som får flest ansökningar. "Kul", säger Albin Eriksson, 6 år, om att gå i förskoleklass på Djurgårdsskolan. Även mamma Linnéa Fransson är än så länge nöjd med valet av skola. Simon Eriksson sover i babyskyddet och har ännu inte uttryckt någon åsikt i skolfrågan.

Djurgårdsskolan är en av de skolor som får flest ansökningar. "Kul", säger Albin Eriksson, 6 år, om att gå i förskoleklass på Djurgårdsskolan. Även mamma Linnéa Fransson är än så länge nöjd med valet av skola. Simon Eriksson sover i babyskyddet och har ännu inte uttryckt någon åsikt i skolfrågan.

Foto: Hanna Oscarsson

Eskilstuna2022-02-08 06:13

De flesta grundskoleelever gör inget aktivt skolval utan hamnar automatiskt i den skola som finns i det upptagningsområde där de bor.

Enligt Patricia Engström, processförvaltare för det kommunala skolvalet i Eskilstuna, har andelen elever som söker sig till en annan skola än den anvisade legat på ungefär samma nivå de senaste två åren vad gäller förskoleklass och årskurs sju. Antalet elever som aktivt söker till en annan skola inför årskurs fyra har dock minskat från redan låga nivåer.

Resultatet är än så länge preliminärt.

– Vi är mitt i skolvalsarbetet och har inte allt klart för oss än.

I höst ska 1 428 barn börja i kommunal förskoleklass i Eskilstuna. Av dessa har 22 procent, alltså 315 elever gjort ett aktivt skolval.

I år får Slottsskolan flest ansökningar. Därefter kommer Djurgårdsskolan, Edvardslundsskolan, Gökstensskolan och Lundbyskolan. Förra året fanns Björktorpsskolan och Slagstaskolan med bland topp fem, men de har nu hamnat lite längre ner på listan.

undefined
Slottsskolan med centralt läge i Eskilstuna är populär bland kommunens blivande förskoleklasselever.

Bland Eskilstunas 1 115 blivande fjärdeklassare har endast en procent sökt till en annan skola än den de hör till, enligt de preliminära siffrorna. Förra året var andelen sex procent. Även i år har Djurgårdsskolan, där det även erbjuds musikklass, flest sökande. Skogstorpsskolan kommer på andra plats följt av Björktorpsskolan, Lundbyskolan och Gökstensskolan.

undefined
Gökstensskolan i Torshälla hamnar bland topp fem vad gäller aktiva ansökningar till såväl förskoleklass som årskurs fyra och årskurs sju.

Flest aktiva skolval görs till högstadiet. Där vill 32 procent, det vill säga 341 av 1 065 blivande sjuor gå i en annan kommunal skola än den de anvisats till.

Här är det Faktoriet i centrala Eskilstuna som dominerat i popularitet under några år. Så även i år.

undefined
Högstadieskolan Faktoriet i centrala Eskilstuna är den mest populära kommunala grundskolan för blivande sjuor sett till antalet ansökningar.

Fristadsskolan, som också ligger centralt, hamnar på plats nummer två. Därefter placerar sig Djurgårdsskolan, Gökstensskolan och Stålforsskolan.

– Det var färre sökande än det brukar vara till årskurs sju på Djurgårdsskolan och Skogstorpsskolan, säger Patricia Engström.

Om den skola man aktivt sökt till kan ta emot fler elever än de som bor i upptagningsområdet fördelas platserna i turordning enligt vissa kriterier. I första hand är det den så kallade relativa närhetsprincipen som spelar in, det vill säga både avståndet till den skola man sökt och avståndet till den skola man egentligen hör till, avgör rätten till platsen.

Antagningsbesked ska komma i slutet av februari.

Friskolorna har egna antagningsprocesser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!