Hastigheten är en avgörande faktor för hur allvarliga konsekvenserna blir vid en trafikolycka. Cirka hälften av alla bilförare kör mellan sex och nio kilometer i timmen för fort.
– Det är trafiksäkerhet som gäller nu denna trafikvecka, det handlar i första hand om kontroller på väger med 70 kilometer i timmen och uppåt, säger Björn Thunblad, trafikpolis i Eskilstuna, och fortsätter:
– I första hand tittar vi på var det sker flest olyckor, olycksdrabbade vägsträckor med andra ord.
Han förklarar att trafikpoliserna denna vecka jobbar på de vägar som de brukar, men med extra fokus.
– Vi har även kastat ut krokar på sociala medier om tips från allmänheten. Vi är inte överallt och vet inte vart det går som fortast, därför är vi tacksamma för tips, säger Björn Thunblad, och fortsätter:
– Det här ska uppfylla ett högre syfte, trafikanterna ska se oss och det ska sänka medelhastigheten där vi är. Men det måste ha ett säkerhetstänk också, vi kan inte bara kliva ut och stoppa ett fordon längs en trafikerad väg hur som helst, det krävs planering. Vi ser en skillnad när vi är ute på vägarna, vi önskar bara att vi vore fler.
Denna vecka jobbar polisen med hastighetskontroller dygnet runt, alla dagar.
– Vår målsättning är 20 minuters-metoden. Vi upprättar en kontroll i 20 minuter och flyttar sen för att synas och vara på så många platser som möjligt under veckan. Ska man på sikt kunna sänka hastigheten och ändra trafikanters beteende måste vi synas på många ställen, menar Björn Thunblad.
Polisen använder fem olika metoder för att kontrollera hastigheten på vägarna.
– Det är genom laserinstrument, via en genomsnittsmätning som finns i vissa polisbilar och mc, vi läser ur färdskrivare i tyngre fordon, efterföljande då man åker efter ett fordon och ATK, de fasta kamerorna längs vägarna och som finns på släpvagnar som vi ställer upp, förklarar Björn Thunblad.
Han menar att det är väldigt små uppoffringar som varje trafikant behöver göra för att minska antalet olyckor. Under det första halvåret 2020 har 114 personer dött i en trafikolycka. Enligt siffror från Trafikverket skulle cirka 100 liv kunna sparas varje år om alla körde efter skyltad hastighet, många skulle dessutom slippa allvarliga skador.
– Ett dödsfall är en otrolig tragedi för de runt omkring. Bland det värsta i det här jobbet är att åka hem till någon för att lämna ett dödsbud, avslutar Björn Thunblad.