Ilska bland MDH-studenter inför salstentor: "Helt fel"

Studenter vid Mälardalens högskola i Eskilstuna känner stor oro inför obligatoriska tentor som sker på plats på MDH. "Känns inte säkert".

Studenter på MDH i Eskilstuna är arga och oroliga över att behöva skriva tentor och ha seminarier på plats på campus under brinnande pandemi.

Studenter på MDH i Eskilstuna är arga och oroliga över att behöva skriva tentor och ha seminarier på plats på campus under brinnande pandemi.

Foto: Hanna Oscarsson + TT

Eskilstuna2020-11-13 08:23

– Vi är många som är oroliga och vi vill helst inte gå till tentamen där man måste sitta tillsammans med andra under flera timmar. Det känns inte säkert, utan helt fel just nu, säger en student som går fjärde terminen på Mälardalens högskola, MDH, i Eskilstuna.

När coronapandemin slog till under vårterminen skedde all undervisning och alla tentor på distans. Så är det inte nu, enligt studenterna, trots skärpta coronaregler i Sörmland. 

– Folk chansar. Det är mycket som står på spel. Har man suttit och pluggat länge inför en tenta och är beroende av att klara den för att komma vidare i utbildningen ska det mycket till om man inte går och skriver tentan bara för att man har lite ont i halsen.

Även om många moment fortsatt sker digitalt är flera seminarier och föreläsningar förlagda till campus i Eskilstuna.

– I korridoren står folk hej vilt, det hostas och det har förekommit att studenter kommer snuviga. Många pendlar också till Eskilstuna. Men det känns inte som om vi har något val, ingen student vill hamna efter i sin utbildning och få studiemedel indraget, säger en annan student som läser till sjuksköterska.

Båda skulle gärna se att all utbildning genomförs på distans även nu och att salstentorna ställs om till hemtentor.

– Det fungerade i våras, så varför inte nu. På MDH verkar de ansvariga inte alls ta studenternas hälsa på allvar. 

Karin Cardell, högskoledirektör för MDH, beklagar att studenter inte känner sig trygga på campus i Eskilstuna.

– Vi är väldigt noga med att de som har symtom ska stanna hemma och alla kurser har minst tre examinationstillfällen för att studenter ska kunna avstå från att delta om de har symtom, säger hon. 

undefined
Karin Cardell, högskoledirektör för Mälardalens högskola.

Enligt Karin Cardell görs all planering vid MDH i samråd med det regionala smittskyddet.

– Vi håller på att se över om det finns behov av att ändra förutsättningarna. I våras hade vi nationella riktlinjer att utgå från men från sommaren ändrades de så att campus kunde öppna igen och nu har vi lokala råd och restriktioner att förhålla oss till.

Huvudspåret just nu är enligt Cardell att bedriva så mycket som möjligt av utbildningarna på distans. Men samtidigt måste vissa praktiska moment och examinationer ske fysiskt på plats på högskolan.

– Vissa tentor behöver genomföras som salsskrivningar utifrån ett kvalitets- och rättssäkerhetsperspektiv. Vi gör allt vi kan för att göra miljön smittskyddssäker för alla som behöver vara där. 

För att undvika smitta sprider högskolan ut studenterna i flera salar och glesar ut bland bänkarna. Personal finns också på plats för att slussa eleverna ut och in i lokalerna och för att påminna om vikten av att hålla avstånd.

– Alla campus brottas med samma problem. Planen är att hitta hållbara lösningar som räcker över tid, säger Karin Cardell.

Som tidningen tidigare rapporterat inträffade ett större coronautbrott på MDH i september då många studenter, även några i Eskilstuna, blev smittade i samband med en fest i Västerås.

I nuläget finns det enligt Karin Cardell få kända covidfall vid högskolan.

– Vi har fått information om totalt två fall där studenter har fått symtom efter att de deltagit i salstentamina. Vi smittspårar alltid 24 timmar bakåt i tiden så snart vi får kännedom om smitta och i de här fallen kontaktade vi dem som skrev tenta samtidigt som de drabbade, trots att tentatillfället var längre tillbaka än vad man egentligen behöver smittspåra.

Mälardalens högskola

På Mälardalens högskola, MDH, pluggar omkring 16 000 studenter kurser och program inom ekonomi, hälsa, teknik och utbildning.

Högskolan finns på två orter, Eskilstuna och Västerås.

I Eskilstuna finns sedan 2020 ett helt nytt högskolecampus i centrum där badhuset och sporthallen tidigare låg. Den nya högskolebyggnaden är på 20 000 kvadratmeter och består av tre huskroppar. 

Eskilstuna har cirka 4 000 studenter och 300 medarbetare på högskolan.

Karta: Mälardalens högskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!