– Med de förutsättningar som gäller just nu kommer det inte vara möjligt att genomföra traditionsenligt studentfirande på gymnasieskolorna, säger Monica Widelund, Eskilstuna kommuns gymnasiechef.
Rådande coronapandemi och regeringens beslut att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer sätter käppar i hjulet för det gängse studentfirande vi sett i Eskilstuna på senare år.
Flera kommuner, som exempelvis Stockholm och Göteborg, har redan meddelat att studentfirandet ställs in. I Eskilstuna för gymnasieledningen diskussioner med bland andra smittskyddet i Region Sörmland, polisen, fristående gymnasieskolor och elever i Eskilstuna om och hur studentfirandet 2020 ska genomföras.
– Vi följer myndigheternas rekommendationer och beslut, säger Monica Widelund.
Tisdagen den 5 maj ska det definitiva beslut om årets studentfirande i Eskilstuna fattas.
Skolverkets generaldirektör, Peter Fredriksson, har flaggat för att det är viktigt att skolorna planerar för alternativ till det vanliga studentfirandet för att de blivande studenterna ska ha något att se fram emot.
– Självklart finns det alternativ till ett traditionellt studentfirande. Att inte kunna göra det man allra mest sett fram emot, betyder inte att man måste avstå helt från att fira. Skolan ska förstås följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och göra allt för att undvika att smitta sprids. Men gör man det, går det att planera för något att se fram emot. Gymnasisterna, inte minst avgångseleverna, kämpar ju just nu med distansundervisningen. För att hålla motivationen och modet uppe, tycker jag att det är bra om skolorna planerar för alternativ till det traditionella studentfirandet, säger Peter Fredriksson i ett uttalande.
Även skolavslutningarna vid Eskilstunas kommunala grundskolor ser ut att få andra former i år.
– Förhoppningsvis kan man vara utomhus men det blir inga avslutningar med hundratals föräldrar. Avslutningsmiddagarna för årskurs nio kommer inte att genomföras i år, säger Hans Ringström, chef för grundskolan i Eskilstuna kommun.
– Det är klart att elever blir ledsna när saker inte blir som de brukar vara. Men eleverna förstår varför, säger han.