Normalt fattar kommunen beslut om nästa års budgeten (årsplanen) i juni men på grund av osäkerheten under pandemin har budgetprocessen förskjutits under 2020 och 2021.
I det förslag till årsplan som majoriteten nu lägger fram och som fullmäktige ska klubba senare i november ligger investeringsnivån för anläggningar och lokaler på 1,47 miljarder kronor för 2022. För de kommande fem åren räknar majoriteten med att investera närmare 5,7 miljarder kronor, en historiskt hög nivå. Det handlar om utbyggnad av framför allt skolor och äldreboenden.
– Vi har en stad som växer och en stabil ekonomi. Och vi är väldigt glada över att kunna lägga stort fokus på kommunens kärnverksamheter inom välfärden, trygghet och att få fler i jobb. Det är våra hörnstenar som ska leda Eskilstuna i rätt riktning, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).
Skattesatsen föreslås förbli oförändrad och det ekonomiska läget beskrivs som gott av de tre majoritetsföreträdarna.
I den andra delårsrapporten som presenterades i slutet av september framgår att kommunens ekonomiska resultat för 2021 kommer uppgå till 164 miljoner kronor, 30 miljoner bättre än budget. I den prognos som majoriteten lägger till grund för förslaget till årsplan har resultatet för 2021 ökat till 198 miljoner kronor vilket är 64 miljoner högre än budget.
– Det beror på att skatteintäkterna ökar mer än vad man tidigare trott, vilket är ett tecken på återhämtningen efter pandemin. Det ger oss ett starkare resultat men vi måste vara fortsatt varsamma, säger Jimmy Jansson.
Totalt omspänner kommunens driftbudget kostnader på cirka sju miljarder kronor och resultatet för 2022 beräknas bli 146 miljoner.
De satsningar majoriteten gör har tyngdpunkten på skola och utbildning. Det handlar om 83,4 miljoner i ramförstärkning till förskolan, 32,6 miljoner till grundskolan och 5 miljoner till gymnasiet. Tillsammans med ökade statsbidrag på grund av att antalet barn ökar får skolverksamheten ett tillskott på totalt 176 miljoner kronor.
– Skolan är en otroligt prioriterad fråga och det här är en extremt offensiv budget, inte minst vad gäller förskolan. Vi vill kunna hålla nere barngruppernas storlek och det kostar pengar, säger Jimmy Jansson.
Investeringarna inom skolans område beräknas uppgå till 1,078 miljarder kronor för åren 2022-2023.
– Då är ändå utbyggnaden av nya förskoleavdelningar bromsad. När det gäller små barn ser vi inte samma tillväxt längre i prognoserna, en effekt av det minskade flyktingmottagandet, säger Jimmy Jansson.
Vård- och omsorgssektorn får i budgetförslaget en utökning med 91 miljoner kronor och under de två kommande åren ligger investeringarna för bland annat äldreboenden på 515 miljoner kronor.
– Vi tillför betydande resurser och det behövs. Demografiska fakta visar att vi kommer att få 50 procent fler invånare över 80 år under 2020-talet. Det är en gigantisk utmaning, säger kommunalrådet Arne Jonsson (C).
Han framhåller även de satsningar som görs i budgeten som har bäring på landsbygden där 30 miljoner kronor avsätts för bredbandsutbyggnad.
– Vi måste se till att folk på landsbygden får tillgång till bredband. Det är en otroligt viktigt fråga.