Jättelyft med nya lokaler men fortsatt veterinärbrist

Distriktsveterinärerna i Eskilstuna har flyttat till nya lokaler. Med plats för fler djur och fler veterinärer.

Den sövda och intuberade patienten var för dagen av rasen mjukisdjur. Jenny Hammarlund berättade och svarade på frågor.

Den sövda och intuberade patienten var för dagen av rasen mjukisdjur. Jenny Hammarlund berättade och svarade på frågor.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2021-11-06 20:11

Det tog cirka fyra år att hitta en ny, ändamålsenlig och strategiskt placerad lokal för Distriktsveterinärerna i Eskilstuna, en av tre statliga djurmottagningar i länet. Men flytten från Söderhuset på Eskilsgatan är nu avklarad och efter en veckas drift i skarpt läge var det på lördagen dags för öppet hus. 

Intresset var mycket stort och många besökare hade med sig sina djur. Bland andra Ewa Boxner som kom i sällskap med en glad labrador vid namn Garbo.  

– Det är dags för vaccinering, säger Ewa Boxner och lockar upp hunden på ett undersökningsbord.

undefined
Ewa Boxner med labradoren Garbo som fick ettårsvaccin av Vivi Andersson.

Klinikchefen Helena Sixtensdotter ser många fördelar med flytten.

– Den största förändringen är ytan. Vi var så trångbodda förut både sett till kund- och personalytan. Vi har gått från cirka 250 kvadratmeter till drygt 730.

Vad betyder det för verksamheten?

– Att vi kan göra mer och får en attraktiv arbetsplats. Det är fortsatt veterinärbrist i Sverige men om vi lyckas rekrytera de veterinärer vi behöver så finns det egentligen inga gränser för vad vi kan göra, säger hon.

Något djursjukhus blir det dock inte.

– Vi är statliga och får inte ha inneliggande patienter. Däremot utför vi operationer, hanterar en hel del tänder på smådjur och nu har vi även fått en hästmottagning. Eftersom det går att köra intill kommer vi även att kunna vaccinera direkt i hästtransporten vilket sparar tid och blir billigare för djurägaren, säger Helena Sixtensdotter.

undefined
Jenny Hammarlund med sin fjording Balder som fick följa med till jobbet för att visualisera den nya hästavdelningen.

Beträffande veterinärbristen beskriver klinikchefen läget som oförändrat jämfört med för ett år sedan då bristen benämndes akut.

– Det har inte blivit bättre. Regeringen har visserligen kommit fram till att det behövs fler platser på veterinärutbildningen, men det är en långsiktig lösning. Jordbruksverket talar också om att öppna upp för veterinärer från Europa. Kravet i dag är att man måste kunna journalföra på svenska, norska eller danska. Kan man godta engelska skulle vi enklare kunna ta in utländska veterinärer.

Är det ingen brist på veterinärer i övriga Europa?

– Jo, men inte i alla länder. Polska veterinärer är exempelvis väldigt sugna på att jobba i Sverige.

Hur stort är rekryteringsbehovet i Sörmland?

– Jag skulle vilja ha sex veterinärer till. Vi har tre mottagningar i länet, i Eskilstuna, Flen och Nyköping. I dagsläget rekryterar jag inte till Nyköping då den mottagningen är för liten för att få folk att stanna. I Eskilstuna är vi fem veterinärer och i Flen två.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!