Jeanette räddade duvhök – blev biten bakom örat

Eskilstunabon Jeanette Persson hittade en skadad duvhök på Gränsgatan i Eskilstuna. Som den djurvän hon är bestämde hon sig för att agera.

Eskilstunabon Jeanette Persson engagerade sig i duvhökens öde och lyckade hitta en plats till den på viltrehab. Själv fick hon ta en stelkrampsspruta efter mötet.

Eskilstunabon Jeanette Persson engagerade sig i duvhökens öde och lyckade hitta en plats till den på viltrehab. Själv fick hon ta en stelkrampsspruta efter mötet.

Foto: Privat

Eskilstuna2021-08-29 20:01

Det var i söndags som Jeanette Persson hamnade mitt i dramat på Gränsgatan i Eskilstuna.

– Den satt på ett på ett soprumstak på "Fläskkorven". Det stod en tjej där och fotade fågeln och när jag kom för att se vad som hände så blev den rädd och "flög" ner från taket.

Duvhöken betedde sig märkligt och Jeanette Persson förstod snabbt att den behövde hjälp.

– Den satte sig under en nyponbuske. Men varken jag eller tjejen som var där kunde göra något för fågeln just då, ingen av oss hade någon bil.

undefined
Duvhöken satt för på taket på ett soprum på gränsgatan. Sedan gömde den sig i en nyponbuske.

Jeanette Persson var dessutom på väg till jobbet. Som tur var arbetar hon i närheten och kunde hålla den uppenbart skadade duvhöken under uppsikt. Hon började planera en insats.

– Jag ringde till Djurambulansen i Stockholm men de kunde inte köra så långt som till Eskilstuna.

Till slut kom hon i kontakt med Stockholms viltrehab. Där fanns det plats för fågeln.

– Jag fick visa bilder och beskriva situationen och de gjorde bedömningen att den behövde komma in.

Tillsammans med en kvinna som engagerat sig i fågelns öde bestämmer hon sig för att försöka fånga in fågeln.

– Jag fick låna ett par handskar av kvinnan och kröp in i nyponbusken och lyckades få tag i fågeln.

De har fått rådet att sätta fågeln i en flyttkartong vilket de gör. Nu behöver de bara ordna med transporten till Stockholm.

Jeanette Persson gör ett inlägg i Facebookgruppen "Du vet vad som händer i Eskilstuna" för att be om hjälp.

"Hej! Är det någon vänlig själ som kan hämta en duvhök? Möta upp djurambulansen vid Stockholmsgränsen. Jag jobbar och har ingen bil. Viltrehab är kontaktad."

Till slut hör en kille av sig och berättar att han ska åka från Eskilstuna till Stockholm och kan ta med flyttkartongen med duvhöken.

– Det var verkligen guld värt. Det är många som bara tycker att man ska strunta i skadade djur och låta naturen ha sin gång men det tycker inte jag.

Nu befinner sig duvhöken på Stockholms viltrehab och Jeanette Persson har varit i kontakt med dem för att höra hur det är med fågeln.

– Fågeln mår bra nu och nästa vecka ska den få börja flygträna.

undefined
När Jeanette Persson skulle fånga duvhöken bet den henne bakom örat. "Jag kom lite för nära men det var värt det. Jag skulle göra om det, alla dar i veckan."

Som minne av mötet med rovfågeln har Jeanette Persson ett märke bakom örat. 

– När jag kröp in för att ta fågeln bet den mig. Jag fick rådet att låta vårdcentralen titta på bettet och har fått ta en stelkrampsspruta. Jag kom lite för nära men det var värt det. Jag skulle göra om det, alla dar i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!