På Kungsgatan 64 slår Julian Xhako upp restaurangen Buon gusto där han erbjuder en meny med mål att maten ska vara tillagad på svenska råvaror så långt det går.
– Buon gusto betyder bra gjort eller bra smak på svenska, det beror på uttrycket och kommer från italienskan, förklarar Julian Xhako som vid besöket håller på och bygger upp bardelen i köket.
Han kom hit från New York för cirka 13 år sedan. Där hade han arbetat i ett restaurangkök och här har han fortsatt på den banan. De senaste tio åren har arbetat som kökschef på ett par olika restauranger och satt upp många menyer, bland annat med husmanskost.
– Nu får jag chansen att öppna eget. Jag har mycket erfarenhet med mig och vet att det krävs ordentligt med slit för att driva en restaurang. Det viktigaste av allt är att maten ska vara lagad från grunden på bra råvaror.
Husmanskost, pasta och sallad står på menyn där lunchen är i första fokus och sedan take-away under tidig kväll.
– Jag siktar på att kunder vill hämta med riktig mat när de åker hem efter jobbet. Men det blir ingen snabbmat här, allt lagas ordentligt från grunden.
Huset är ordenligt uppfräschat och så även inredningen. Mycket av jobbet inomhus har han själv stått för och när stolarna anländer räknar han med att 28 matgäster ska få plats i restaurangen, när alla restriktioner släpper. Det finns även en liten uteservering som han hoppas få inglasad i framtiden.
Till en början har Julian Xhako en person anställd som ska hjälpa till, främst under luncherna.
– Det är svårt att planera under pandemin. Men det går åt rätt håll med vaccineringar så det ser bra ut i alla fall.
Han har tidigare arbetat med bufféer men så blir det inte på Buon gusto.
– En buffé har både fördelar och nackdelar. Man måste ha mycket gäster så att maten går åt och fylls på med ny fräsch mat hela tiden. Har man mycket folk är buffé bra, annars är det inte värt det. Det kräver även en extra anställd som ser till att det är rent och snyggt, sen kräver det mer koll på inköp och planering av maten också.
Han påpekar att potatis och pasta måste vara nylagad vid servering.
– Dagsfärsk pasta är viktigt för både smak och konsistens. Samma med potatis, jag har köpt en maskin som skalar potatis så att jag alltid har färsk potatis här.
Han avslutar med att förklara att restaurangen blir kontantfri då färre använder kontanter i dag.