Tillsamman med jobbarkompisen och tidigare skolledaren Åsa Lind Forsberg erbjuder Jenny Bergh sina tjänster till individer, företag och organisationer.
– Tidigare fick jag ofta förklara mig när jag sa att jag jobbade med coachning – så är det inte längre. Det som förr bara erbjöds elitidrottare och storbolagschefer börjar numera bli tillgängligt för gemene man.
Eskilstunaföretaget Khraft är en av fem aktörer i Sverige som har den högsta ackrediteringsgraden på coachutbildningar.
– De som vänder sig till oss känner inte sällan att de behöver coachning i sitt ledarskap, utvecklingsinsatser för sin personal eller att de går igenom en tuff period med exempelvis slitningar eller konflikter i sin arbetsgrupp. Oavsett första kontakt så jobbar vi utvecklingsorienterat. För att växa själv och som ledare är god dialog avgörande – det är inte en självklarhet på alla arbetsplatser, av olika orsaker.
– Vi jobbar också i flera olika nätverk och har ett antal underkonsulter och samarbetspartners som ofta ingår i våra uppdrag, säger Jenny Bergh.
När tidningen träffar Jenny Bergh och Åsa Lind Forsberg på Khrafts kontor i Smörparken är det glada miner. Veckans podd är just sänd och antalet lyssnare har för första gången nått över 5 000.
– Vi samtalar om ett ämne under en halvtimme varje fredag och många av våra kunder använder Khraftpodden som en kunskapsbank, säger Jenny Bergh.
Hon har flera års branscherfarenhet – både som anställd och egen och intresset för coachning startade med att hon sjäv gick en ledarutbildning för över 20 år sedan.
– Där ingick coachning som ett delmoment och det var ett helt nytt inslag för mig. Jag blev nyfiken och jag minns att han som höll kursen berättade att det här skulle bli den stora grejen i framtiden. Det tog några år, men det känns som han fick rätt.
Krahft jobbar med såväl stora koncerner, kommunala organisationer som nystartade företag.
– Det kan handla om att gå in och stötta ledningsgrupper i nystartade verksamheter med att komma igång för att kunna utvecklas och nå mål.
Vad är det vanligaste misslyckandet i ledarskap ni stöter på?
– När man agerar utifrån sina egna värderingar kan det vara svårt att upptäcka sina blinda fläckar. Ens starka sidor kan då bli ens djupaste fallgrop. En ledare som värderar snabbhet och resultat kan, när denne arbetar utifrån att det är viktigt att vara snabb och skapa resultat, missa att hen i sin snabbhet exempelvis brister i sin kommunikation. Ledaren upplever sig vara snabb och få mycket gjort. Kollegorna saknar kommunikation.
Vad innebär ett tydligt ledarskap?
– Många av oss går som katten kring het gröt och att vara rak och tydlig handlar om att ta upp ämnen som det är spänning kring. I tystnad frodas våra fantasier om vad som egentligen händer exempelvis hos den andra parten i en konflikt. Dessa fantasier ökar på konflikten. Det kräver mycket omtanke och mod att vara den som tar upp "den ruttna fisken på bordet" och får till ett samtal om det.
Finns det ledaregenskaper som alla behöver bli bättre på?
– En generell erfarenhet är att alla människor får kämpa med sin confirmation bias, det vill säga att vår hjärna tenderar att vara snabb på att tolka och förenkla hur vi uppfattar vår omvärld. Det gör att var och en av oss aktivt behöver arbeta med förmågan att lyssna på riktigt, att öva oss i att vara intresserade och nyfikna på det vi inte förstår eller genast ser.
Vad är de viktigaste egenskaperna i ett ledarskap?
– Förmågan att ödmjukt tro, att tro på människor, att tro dem om att ta ansvar och att behärska sitt arbete, att tro på att alla kan utvecklas och att tro på sig själv nog för att stå trygg i sina egna skor, att tro på sin affärsidé/vision.
– Allt fler organisationer upptäcker vinsterna med trygga, glada och kommunikativa ledare som använder sina resurser på ett vettigt sätt och det är något som gagnar hela verksamheten, säger Jenny Bergh.