Selanderpriset: "Bevis på att Kinas hot uppmärksammas"

"Priset är en bekräftelse på att det jag skriver blir läst och uppskattat. Som frilansande utrikesreporter jobbar man ofta som i ett vakuum, utan kontakt med vare sig läsare eller redaktörer". Det säger Jojje Olsson, Kinabevakare och Selanderprisets allra första mottagare.

"Priset betyder mycket som bevis på att det hot som Kina utgör nu uppmärksammas" säger Selanderprisets mottagare Jojje Olsson.

"Priset betyder mycket som bevis på att det hot som Kina utgör nu uppmärksammas" säger Selanderprisets mottagare Jojje Olsson.

Foto: Eva Axelsson

Eskilstuna2022-02-09 19:36

I hård konkurrens med Åsa Erlandsson, reporter på Dagens Nyheter och författare till bland annan ”Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan”, och Expressenjournalisten David Baas, som under lång tid granskat svenska nazister och högerextremister, tilldelades han på onsdagen Selanderpriset på 100 000 kronor under konventet Folk och Kultur i Eskilstuna. 

Med det nyinrättade priset vill Eskilstuna-Kurirens stiftelse årligen uppmärksamma personer eller organisationer som verkar i den mångåriga chefredaktören J A Selanders anda med fokus på civilkurage och demokrati. 

undefined
Ulrika Stuart Hamilton (t h) styrelseledamot i Eskilstuna-Kurirens stiftelse, delade ut priset. Från vänster Eva Burman, chefredaktör Sörmlands Media, Jojje Olsson, Åsa Erlandsson och David Baas.

Prisjuryns motivering betonar Jojje Olssons outtröttliga arbete med att upplysa om de hot som Kina utgör mot den demokratiska och liberala världsordningen. 

"Jojje Olsson bedriver sitt arbete med stort civilkurage och trots de hot som han möter när han söker fakta och sanningen om Kinas agerande på hemmaplan och utomlands"..."Att bli svartlistad av en diktatur skulle kunna skrämma många och få dem att lägga ned pennan. Det avskräckte inte J A Selander och det avskräcker inte Jojje Olsson. " 

Nej, när Jojje Olsson 2016 portades från Kina, där han bott i nästan tio år, fortsatte han sitt arbete, nu med Taiwan som bas. Någon förklaring till att hans visum inte förnyades har han aldrig fått, men efter att i många år lyft fram det hårdnande politiska klimatet i Kina och dessutom skrivit om den kidnappade svenske förläggaren Gui Minhai, släpptes han inte längre in i landet och har dessutom fått motta en rad hot från Kinas ambassad i Sverige.

– Det svåraste var inte att förlora mitt hem och mina ägodelar i Peking, 80 procent av grejerna klarade jag mig utan, nej det allra svåraste var att inte få säga hejdå till mina vänner och grannar. 

Hans intresse för Kina väcktes vid en tågluff genom Asien 2004 och några år senare vann han via en uppsatstävling en flygbiljett till Peking – och reste dit för att plugga kinesiska. Därefter studerade han journalistik i Hongkong. Dit han inte heller längre kan återvända.

– Det mest troliga är att jag skulle få vända om i tullen.

undefined
Kinabevakaren Jojje Olsson kom direkt från Taiwan till Eskilstuna. På onsdagseftermiddagen mottog han det allra första Selanderpriset för sitt journalistiska arbete.

Prispengarna hoppas han kunna använda till resor i Asien när pandemin är över. Men först väntar en ny period i karantän när han återvänder hem till Taiwan...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!