Tidningen skrev nyligen om den osäkerhet som finns kring årets feriepraktik till följd av coronapandemin. En stor andel av praktikplatserna är normalt förlagda på kommunens äldreboenden.
– Eftersom ungdomarna inte får vistas där på grund av smittspridningsrisken tappade vi ungefär 200 praktikplatser som vi ursprungligen hade tillgång till, säger Magnus Gustafsson, chef på arbetsmarknad- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Coronakrisen har lett till problem att ordna praktikplatser även inom andra kommunsektorer.
– I dagarna kommer vi att kunna meddela ungefär 300 ungdomar att de fått en plats. Men målet är att vi ska kunna genomföra feriepraktiken för så många som möjligt och vi arbetar intensivt för att hitta fler platser.
I början av april fick 502 ungdomar ett positivt besked från kommunen om att de fått en praktikplats. Kort därefter fick de ny information om att läget var oklart.
– Det första beskedet som skickades ut var en miss från vår sida. Det är olyckligt och jag förstår att det finns de som är besvikna. Det är många som hört av sig till oss om detta, både föräldrar och ungdomar, och de allra flesta har förståelse för den situation som uppkommit, säger Magnus Gustafsson.
Kan kommunen, enligt lag eller avtal, vara tvingad att ordna en plats eller betala praktiklön till de som redan fått ett skriftligt erbjudande om en plats men som kanske blir utan?
– Nej, det har vi stämt av både med vår arbetsrättsjurist och med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att så inte är fallet.