Naturpasset drar vanligtvis i gång i början av maj men årets premiär blev tidigarelagd. Anledningen stavas corona och en längtan att komma ut i naturen. Enligt Olle Bergman, ungdomsledare i Eskilstunas orienteringslöpare, EOL, är det dit vi tar vår tillflykt.
– Vilsta kryllar av folk. Vanligtvis är det personer som promenerar, de som håller på med mountainbike och trailrunning, och så vi som uppehåller oss där. Nu tränar handbollsspelare utomhus och man träffar många nysvenskar. Det är så vi tar oss igenom corona - vi går ut, säger han.
Vill man anta en orienteringsutmaning i samband med skogspromenaden finns alltså Naturpasset. 50 kontroller har placerats ut i Vilsta med omnejd. Dessa letas upp med hjälp av en modern orienteringskarta, skala 1: 7 500. Tempot bestämmer du själv.
– Det är ett fantastiskt sätt att komma lite närmare naturen genom att lämna stigarna, utforska höjderna och navigera mellan sankmarkerna, Vilstaskogen är så mycket mer än motionsspåren!
Vilka förkunskaper krävs?
– Skolgympan räcker.
Tre råd till den som vill prova?
– Har ni en kompass hemma, ta med den. Håll kartan åt rätt håll, så norr på kartan är norr i verkligheten, då förstår hjärnan överföringen mellan karta och terräng.
– Om man inte hittar, ta ett djupt andetag. Vilsta är en trygg plats.
– Det är en perfekt generationsaktivitet, när man placerar barn i en skogsbacke försvinner allt med mobiler.
Även EOL själva använder sig av Naturpasset. När EXTRA hälsar på sammanfaller det med årliga "Vårspringet" som utgår från Skjulsta. I år är det ingen tävling så Anton Moberg, 11 år, har gott om tid att prata.
– Jag var med på Naturpasset förrförra året, med morfar. Han är gammal orienterare.
Anton älskar att springa och har orienterat i tre år. Ibland försöker han memorera fina platser som passeras.
– Då tänker jag att jag vill komma tillbaka med familjen och leka kurragömma.
Tillsammans med lillasyster Liv, 9 år, sätter han fart över stock och sten.
– Jag tycker att det är roligt att lära mig hur en karta fungerar, säger hon.
Olle Bergman menar att orientering har fått ett uppsving på senare år.
– För tio år sedan kändes det deppigt. Det har varit en sakta döende sport men plötsligt har de som kör mountainbike och håller på med armytraining fått barn och upptäckt att det är en kul familjesport. Vi ser en tillströmning vilket är fantastiskt.