Koloniodlare gläds åt värme: "Blir ett paradis"

En lång och kylig vår har satt käppar i hjulen för många koloniodlare i Eskilstuna. Men varmare väder väcker hopp: "Vi har bara gått och väntat", säger Conny Karlsson i Balsta koloniträdgårdsförening.

Conny och Ingrid Karlsson framför stugan i koloniträdgårdsområdet i Balsta. Stugan byggde Conny 2001 och sedan dess har de spenderat stora delar av sina somrar där.

Conny och Ingrid Karlsson framför stugan i koloniträdgårdsområdet i Balsta. Stugan byggde Conny 2001 och sedan dess har de spenderat stora delar av sina somrar där.

Foto: Simon Uggla

Eskilstuna2021-05-11 08:27

På Balsta koloniträdgårdsförening är det tyst sånär som på ett dovt trummande från musikslottet intill. Vid första anblick ser det tomt ut, trots bilarna på parkeringen. Men så plötsligt dyker det upp ett par huvuden bland grenverken. Skiftingeborna Ingrid och Conny Karlsson "går och småskrotar" bland blommorna och fruktträden i den prydliga trädgården.

Det är en blåsig och grå söndag, men SMHI har utlovat 20 grader nästan hela veckan.

– Vi har bara gått och väntat på att kunna flytta ner, säger Conny Karlsson och pekar på den lilla stugan på tomten.

– Jag byggde den 2001. Många åker hit i några timmar, men har jag byggt en stuga så vill jag bo här.

På odlingslotten intill har Ingrid Karlsson satt betor, palsternackor, kål och potatis.

– Jag odlar sånt man kan förvara över vintern. Jag köper sällan grönsaker, det jag skördar här brukar räcka gott. Jag har fortfarande kvar en del från förra året, säger hon.

undefined
Anne Niemi köpte sin odlingslott i Balsta i november förra året.

Ett stenkast bort är Anne Niemi i full gång med att måla en byrå som ska fungera som odlingsbänk. Senare ska hon sätta potatis, och i det lilla växthuset blir det tomater och gurka.

Mycket av jorden runtomkring brukas för att odla stora mängder grönsaker, men för Anne Niemi, som köpte sin jordplätt i höstas, handlar det mer om avkoppling än att fylla skafferiet.

– För mig är det terapi att få vara här och få utlopp för min kreativitet, säger hon.

På koloniträdgårdsföreningen i Vilsta har många av husen namn. Där finns Ranchen, Blåkulla, Gröna stugan och Vilsta del sol. Maria Mårtensson står i trädgården och funderar på vad hon ska döpa sitt hus till.

undefined
Maria Mårtensson inspekterar en pallkrage med gräslök och jordgubbsplantor i sin koloniträdgård i Vilsta.

– Grannarna kallar den fjällstugan på grund av hur den ser ut, men jag ska hitta på något eget, säger hon.

Hon är en av få som syns till bland husen.

– När jag bor här vill jag vara ute, så allt har blivit senarelagt i år när det har varit så tråkigt väder. Nu längtar jag bara efter att få köpa blommor, säger hon och visar runt i rabatterna.

– Här har jag blåbär, hallon och björnbär. Här borta blir det tomater, lök och sallad.

Huset köpte hon sommaren 2017, efter en allt starkare längtan ut i naturen.

– Jag är en riktig bondflicka, uppvuxen i Stora Sundby. Jag flyttar nog ut hit nu i veckan. Så kan jag cykla in till jobbet i stan. När värmen kommer blir det här ett paradis, det kommer bli så härligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!