Mikael Edlund (S): "Okej att JO-anmäla även mig"

Mikael Edlund (S) när en dröm om att bli historielärare och sticker inte under stol med att han skolkade en hel del i högstadiet. Sedan augusti axlar han rollen som ny ordförande för grundskolenämnden i Eskilstuna.

"Jag brukar vara ganska tydlig med vad jag tycker och tänker", säger Mikael Edlund (S), ny ordförande för grundskolenämnden i Eskilstuna.

"Jag brukar vara ganska tydlig med vad jag tycker och tänker", säger Mikael Edlund (S), ny ordförande för grundskolenämnden i Eskilstuna.

Foto: Hanna Oscarsson

Eskilstuna2021-10-12 09:22

Kommunalrådet Mikael Edlund, 59, är redan ett välbekant politikeransikte i Eskilstuna. De senaste drygt tio åren har han bland annat varit ordförande för kommunens vård- och omsorgsnämnd. När partikamraten Mona Kanaan (S) annonserade att hon lämnar politiken blev det Edlund som tog över ordförandeklubban i grundskolenämnden.

Uppgiften är snarlik men målgruppen en annan.

– Det är oerhört spännande att gå in i detta uppdrag. Även om jag har en viss rutin är det nya logiker. Vård- och omsorgsnämnden ansvarar för unga med funktionsnedsättningar och det känns väldigt tryggt att jag har det i grunden. Dessa elever kan jag, säger Mikael Edlund.

Hade det inte blivit politik på heltid hade han gärna blivit historielärare.

– En gammal dröm, konstaterar Edlund.

Vilken är den viktigaste skolfrågan i Eskilstuna just nu?

– Att ge alla elever en så bra start i livet som möjligt i enlighet med skollagen.

Ett av Mikael Edlunds första ställningstagande som nytillträdd grundskolenämndordförande gäller turerna kring Eskilstunarektorn Kerstin Solängs omdebatterade facebookinlägg där hon uttryckt oro för hur flickor i Eskilstunas skolor bär alltmer heltäckande klädsel som ett tecken på att någon annan styr över dem. Inlägget innehöll liknelser med både hattifnattar och talibaner och har lett till att såväl rektorn som Eskilstunas kommunstyrelses ordförande, Jimmy Jansson (S), JO-anmälts.

– Jag hade använt andra ord men det som beskrivs i inlägget är de signaler vi fått under flera år, att flickor begränsas i olika avseenden, vilket inte är acceptabelt. Det har till exempel dykt upp så kallade moralpoliser som vänder sig mot flickor och hela familjer för att begränsa flickors rätt att växa upp som vilka andra barn som helst i Sverige. Den som inte håller med om att det är fel kan JO-anmäla även mig, säger Edlund.

– Det är även en viktig fråga för skolan eftersom skolan möter dessa elever varje dag och även föräldrarna.

Bland övriga utmaningar skolan står inför nämner Mikael Edlund bland annat den resursbrist som råder vad gäller lokaler.

– Det pågår ett ständigt arbete med att se över vilka skolor som ska renoveras och vad som ska byggas nytt. Det krävs ett helhetstänk i vår lokalförsörjningsplan i placeringen av framtida skolor. Det har även att göra med hur vi ska uppnå kommande klimatmål. Skolor ska byggas där det redan finns naturliga flöden av exempelvis kollektivtrafik så vi inte skapar nya onödiga trafikflöden.

undefined
Devisen "kaffe och snus är demokratins motor", är ett uttryck som ofta återkommer i Mikael Edlunds flöde på sociala medier inför politiska långsittningar i stadshuset. "Jag började snusa i Skiftinge för 46 år sedan", säger han.

Var gick du själv i skolan?

– Fröslunda, Ärstaskolan och sjuan till nian i Årbyskolan. Sen gick jag två år på S:t Eskil i gymnasiet.

Hur var du i skolan?

– Hade ganska lätt för mig och fick bra betyg utan att behöva plugga. Men i slutet av högstadiet och även i gymnasiet hade jag hög frånvaro. Jag var väldigt skoltrött och kände mig inte stimulerad som elev. I stället för att vara i skolan höll jag till på bibblan. Men jag hade så klart behövt vara i skolan.

– Det är fortfarande ett dilemma att skolan är konform. Det man kan ta med sig från pandemin är att skolan fått tillbaka flera hemmasittare som kunnat delta bättre genom att undervisningen varit digital. Det gäller att hitta sätt att nå alla elever.

Vad är det bästa med skolan i Eskilstuna?

– Vi har oerhört engagerad och kunnig personal som är duktig på kärnuppdraget, det vill säga barnens lärande.

Skolnämnder i Eskilstuna

2019 delades dåvarande barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna upp i tre olika politiska nämnder som ägnar sig åt skolfrågor. Barn- och utbildningsförvaltningen är fortsatt gemensam för de olika nämnderna:

Förskolenämnden: Ordförande Björn Larsson (S).

Grundskolenämnden: Ordförande Mikael Edlund (S). (Till och med sensommaren 2021 Mona Kanaan).

Gymnasienämnden: Ordförande Robin Tannarp (M).

Majo Brostedt (S) är ny ordförande i vård- och omsorgsnämnden efter Mikael Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!