Körde full och voltade med bilen

Trots att mannen var kraftigt berusad satte han sig bakom ratten på sin bil. Färden slutade med att han voltade ner i ett dike.

En pensionär i Eskilstuna kommun har dömts till en månads fängelse efter att ha kört berusad och ha voltat med bilen.

En pensionär i Eskilstuna kommun har dömts till en månads fängelse efter att ha kört berusad och ha voltat med bilen.

Foto: Arkivbild

Eskilstuna2019-09-26 13:24

Det var i slutet av mars som händelsen ägde rum på vägarna utanför Torshälla. Händelsen som slutade med att mannen voltade med bilen och hamnade upp och ner i ett dike, har nu fått sitt rättsliga efterspel. Eskilstuna tingsrätt dömer mannen som är i 70-årsåldern, för grovt rattfylleri och en månads fängelse.

Prover visade att alkoholhalten i mannens blod uppgick till 2,14 promille.

Mannen har berättat att han under den aktuella dagen hade renoverat ett golv, värmde upp gammal fernissa och andades in ångor. Men han konsumerade också en hel del alkohol under dagen och kvällen. Någon bil hade han aldrig tänkt att köra, men plötsligt vaknade han upp i sin bil som låg uppochned. Lite senare blev han väckt av en polishund i skogen, har han berättat. 

Tingsrätten håller inte med mannen om att han kan ha försatts i ett så kallat "patologiskt rus" till följd av ångorna från fernissan och alkoholkonsumtionen. "Den kraftiga berusning som han bevisligen befunnit sig i får därmed anses vara till största delen självförvållad", skriver tingsrätten bland annat i domen.

Tingsrätten hänvisar också till ett trovärdigt vittne som sett mannen ligga i bilens framsäte strax efter olyckan.

Tingsrätten hänvisar också till rättsfall från Högsta domstolen om att den som kört bil med en alkoholkoncentration i blodet på 1,5 promille eller mer är ett faromoment i trafiken. En "icke frihetsberövande påföljd" är inte tillräcklig påföljd. Inte ens om den förenas med samhällstjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!