Kraftig ökning av olyckor med kommunens bilar

Det smäller allt oftare när personalen är ute och kör med kommunens bilar. På bara tre år har kostnaden för självriskerna tredubblats. Nu tas de slarviga bilisterna i örat av politikerna.

Mohammad Deravian är chef för kommunens fordonsenhet. Han ser allvarligt på de ökade kostnaderna som är följden av att kommunanställda är inblandade i allt fler trafikolyckor och incidenter.

Mohammad Deravian är chef för kommunens fordonsenhet. Han ser allvarligt på de ökade kostnaderna som är följden av att kommunanställda är inblandade i allt fler trafikolyckor och incidenter.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2020-10-19 20:45

I kommunens egen fordonspark finns cirka 450 bilar varav en stor del används dagligen av de olika verksamheterna. 

–Just nu byter vi ut alla av årsmodell 2015 och 2016 mot nya bilar, säger Mohammad Deravian, chef för kommunens fordonsenhet som organisatoriskt sorterar under serviceförvaltningen. 

Under de senaste åren har han tvingats konstatera en kraftig ökning av antalet skadeärenden där kommunens personal varit vållande. År 2017 uppgick kommunens kostnader för självrisker i försäkringsärenden till 530 000 kronor. Två år senare hade den ökat till 1,2 miljoner kronor och prognosen för 2020 pekar mot en rekordnotering på 1,5 miljoner. 

– Det går åt helt fel håll och vi vet inte riktigt varför. De här pengarna skulle vi kunna använda till så mycket annat. Dessutom riskerar vi nu att försäkringspremierna höjs.

Mohammad Deravian rapporterar regelbundet om utvecklingen till politikerna i servicenämnden och har nu fått ett konkret uppdrag att ta reda på orsakerna till ökningen.

– Vi måste skaffa en helhetsbild. Tack och lov har vi inte haft några olyckor med allvarliga personskador, det rör sig ofta om plåtskador. Beror olyckorna på att personalen är stressad, är det för trångt på parkeringarna?  

I uppdraget ingår också att informera personalen ute i verksamheterna om vilka förväntningar som finns på den som använder ett fordon i kommunens tjänst.

– Många sköter sig jättefint men om jag ska uttrycka mig diplomatiskt finns det en del som är mindre duktiga på att ta hand om bilarna. Vi kan konstatera att vi har en hög andel krockskador av en typ som man sällan får på sin egen bil. 

Parallellt med de stigande skadeärendena ökar även antalet trafikförseelser där personalen är inblandad.

– Det handlar oftast om hastighetsöverträdelser. Exakt hur många det rör sig om vet vi inte, den som gjort sig skyldig betalar ju boten själv. Men det finns i alla fall tio-femton fall som vi känner till.

I takt med att en allt större del av fordonsflottan strajpas med kommunens dekaler syns bilarna på ett annat sätt än tidigare i trafiken. Detta har lett till allt fler klagomål från allmänheten om bilarnas framfart.

En av dem som reagerat starkt på fordonsenhetens rapport är Linus Lakso (MP), ledamot i servicenämnden.

undefined
Linus Lakso (MP), ledamot i servicenämnden, säger att det är helt oacceptabelt att vissa kommunanställda "kör som galningar".

– Det är helt galet att 1,5 miljoner av skattebetalarnas pengar slängs i sjön på grund av detta. Att vissa anställda dessutom kör runt som galningar är inte bara oacceptabelt, det är dåligt för kommunens varumärke. Jag har fått berättat för mig att människor fått kasta sig åt sidan när en kommunbil i hög fart kört på fel sida av en refug. Det ska också ha förekommit att en kommunanställd körde något slags race mot en bil som visade sig vara en civilpolisbil.

Linus Lakso anser att den styrande majoriteten i nämnden inte tar problemen på allvar, något som nämndens ordförande Arne Jonsson (C) tillbakavisar.

undefined
Arne Jonsson (C) är ordförande i servicenämnden som har hand om kommunens fordonspark. "Personal som kör kommunens bilar ska förbanne mig sköta sig i trafiken", säger han.

– Vi är på frågan, ingen tvekan om det. Vi är väldigt tydliga med att det inte får vara på det sätt som rapporterna visar. Det handlar både om pengar och policy. Personal som kör kommunens bilar ska förbanne mig sköta sig i trafiken och inte ägna sig åt buskörning. Servicenämnden tillhandahåller bilarna, det är vårt och förvaltningens uppdrag. Nu har information om läget gått ut till respektive förvaltning och det är deras ansvar att se till att vi får en ändring, säger han.

Kommunens bilar

Eskilstuna kommuns fordonsenhet ansvarar för kommunens cirka 450 bilar, exklusive de kommunala bolagen. Samtliga bilar är sedan en tid fossilfria. Ungefär hälften av fordonsparken används av personalen inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!