Kraftigt tapp i centrumhandeln efter covid-19

En prognos för hur Eskilstunas centrumhandel påverkats av coronapandemin visar att omsättningen gått ner med 23 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period i fjol.

Handeln i Eskilstuna stadskärna är satt under hård press. Men framtiden behöver inte målas i svarta färger menar Andreas Sjöberg, vd på Fastighetsägarna Mittnord och Niklas Edmark, näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun.

Handeln i Eskilstuna stadskärna är satt under hård press. Men framtiden behöver inte målas i svarta färger menar Andreas Sjöberg, vd på Fastighetsägarna Mittnord och Niklas Edmark, näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2020-10-16 17:41

Uppgiften presenterades i Munktell Science park under fredagen i samband med den rapport om handelns utveckling som Fastighetsägarna tar fram varje år med hjälp av Handelns utredningsinstitut.

– Det ligger i linje med hur det ser ut i andra städer av samma storlek. Samtidigt finns det skäl att tro att det faktiskt kommer att se bättre ut under andra halvåret, säger Andreas Sjöberg, vd på Fastighetsägarna Mittnord.

Detaljhandeln i Eskilstuna omsatte 2019 cirka 6,5 miljarder kronor, en ökning med 2,4 procent jämfört med året före. Av försäljningen stod stadskärnan, det vill säga centrumhandeln, för 14 procent och de externa köpcentren för 31 procent. De resterande 55 procenten står övrig fysisk handel för med en stor geografisk spridning. 

Mycket av debatten kring handeln i Eskilstuna har under senare tid handlat om den accelererande utarmningen av centrum med en kraftig ökning av tomma butikslokaler, en utveckling som förstärkts av coronakrisen. 

undefined
Prognosen för det första halvåret 2020 visar att handelns omsättning i Eskilstunas stadskärna har minskat med 23 procent.

– Centrumhandeln är under press och utsatt för en hård konkurrens. Men det finns samtidigt en stor utvecklingspotential. Under 2019 ökade restauranger och caféer i stadskärnan sin omsättning med fem procent och det är en trend som kommer att fortsätta. Utbudet kommer i framtiden i större utsträckning bestå av servicebutiker, kulturupplevelser och restauranger, säger Andreas Sjöberg som avfärdar argumentet att det är parkeringsfrågan som är huvudorsak till cityhandelns problem.

– Ärligt talat, vem har behövt åka hem från stan för att de inte hittat en p-plats. Det har aldrig hänt mig i alla fall. Visst måste man betala p-avgift men så är det i alla större städer.

De fördelar stadskärnan och centrumhandeln måste utnyttja för att växa handlar enligt honom snarast om att utveckla och stärka det genuina, en känsla man inte får i ett externt köpcentrum.

– Jag tror på det småskaliga och lokala. Sen måste alla aktörer samverka för att hitta lösningar som bidrar till helhetsupplevelsen. Tillgänglighet och trygghet är otroligt viktigt. Sedan finns det andra faktorer som styr, vi behöver exempelvis få fler som bor inne i stadskärnan för att få ett större flöde av människor.

Den uppfattningen delas av Niklas Edmark, näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun.

– Jag tror att vi börjar närma oss punkten där den negativa trenden med butiksnedläggningar vänder. Men då måste vi ha ett levande centrum, då är det lättare att få etableringar. Och den plan som finns på att bygga ett kongress- och kulturhus i city är jätteviktig för att öka flödena.

Att det finns efterfrågan på lokaler vittnar Mia Ling om, fastighetschef på Mälarstaden Asset som förvaltar Regios bestånd i Eskilstuna.

– Det ringer 20 personer i veckan till mig som vill hyra lokaler. Ofta handlar det om någon som vill starta en restaurang. Men de vill hyra 30-40 kvadrat, inte större. Och den typen av små lokaler har vi inte i dagsläget. Hade vi det skulle vi kunna hyra ut tio stycken på en gång. Så jag tror att vi måste tänka om och dela upp vissa befintliga lokaler i mindre enheter, säger hon.

När det gäller kommunens handelsindex för 2019 ligger det kvar på 91 procent. Siffran visar hur handeln förmår attrahera kunder från områden utanför sin kommun. Index under 100 innebär att handeln har ett utflöde till andra kommuner. Genomsnittet för en större stad i Sverige är 113 procent. 

Handeln i stadskärnan

Den totala omsättningen i Eskilstunas stadskärna uppgick till cirka 1,6 miljarder kronor 2019, ett tapp på 22 miljoner jämfört med 2018. Enligt prognosen för det första halvåret 2020 har stadskärnan tappat 23 procent jämfört med samma period 2019. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!