Eskilstuna först ut med nytt sätt att covidtesta sig

Från nästa vecka finns nya provtagningslådor med testkit för covid-19 i Nyköping och Katrineholm. I Eskilstuna finns de redan på plats vid två vårdcentraler sedan en tid.

Såhär ser provtagningslådan ut. För att kunna använda sig av den behöver man ha bank-ID eller annan e-legitimation.

Såhär ser provtagningslådan ut. För att kunna använda sig av den behöver man ha bank-ID eller annan e-legitimation.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2021-12-03 14:22

– Förhoppningen är att tillgängligheten ökar ännu mer så att fler kan testa sig, säger Katarina Bengtås, chef för Region Sörmlands smittspårningsenhet.

För att testa sig för covid-19 med hjälp av provtagningslådan hämtar man ett testkit från någon av lådorna utanför en vårdcentral. Tanken är att man ska utföra testet hemma, och därefter lägga provet i lådan för analys. Det kan lämnas vid en annan vårdcentral än den man först besökt, förklarar Katarina Bengtås.

– Man ska inte behöva gå in på vårdcentralen när man hämtar och lämnar test. Man behöver inte heller boka testet, vilket underlättar. Själva provtagningen är samma som när man gör självtest.

Hittills har provtagningslådor placerats ut vid vårdcentralen Fröslunda och vårdcentralen City i Eskilstuna.

– Vi har kört ett slags pilot och nu är vi inne på tredje veckan, säger Katarina Bengtås.

undefined
En av vårdcentralerna som fått en provtagningslåda är Vårdcentralen City i Eskilstuna.

Från och med nästa vecka kommer provtagningslådor att placeras ut vid vårdcentralen Nävertorp i Katrineholm samt vid vårdcentralen på Bagaregatan och i Ekensberg i Nyköping. Tanken är att alla kommuner i Sörmland ska få lådor.

– Hittills har det fungerat bra. Vi har justerat lite på vägen och skyltat mer till exempel. Det är en liten procedur, det är inte bara att ställa ut en låda. Det tar ett tag innan människor hittar dit, säger Katarina Bengtås.

Hon berättar att det händer att en del personer som ska använda provtagningslådan går in på vårdcentralen.

– Det ska man absolut inte göra. Det är en utmaning att kommunicera att man inte ska gå in på vårdcentralen med symptom. Nu i början har vi hälsoinformatörer vid lådorna, men det kanske vi inte kan ha för alltid.

För att kunna använda provtagningslådorna behöver man ha bank-ID eller annan e-legitimation.

– Om barn ska provtas kan man som vårdnadshavare registrera provet som ombud för sina barn upp till det år de fyller 13 år. Är de äldre än 13 behöver de ha egen e-legitimation för att kunna registrera provet, till exempel Freja eID plus.

Enligt Katarina Bengtås finns det ingen risk för ökad smittspridning vid användning av provtagningslådorna:

– Man behöver inte röra lådan när man lämnar sitt test, och lådan desinficeras varje dag av vårdcentralen så jag ser ingen risk när man tar testet heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!