Inför valet 2018 var Aziz Alis Liberalernas tredje namn på partiets sörmländska riksdagslista, som toppades av en annan Eskilstunabo, Niklas Frykman.
Valresultatet var dock skralt och någon riksdagsplats blev det inte för någon av dem. Aziz Alis tog visserligen plats som ersättare i regionfullmäktige men han sitter inte i kommunfullmäktige i Eskilstuna, och han nominerades inte till styrelsen för Eskilstunaliberalerna.
– Det är inte jätteviktigt men jag hade nog förväntat mig att valberedningen skulle fråga mig i alla fall, säger Aziz Alis.
Han medger att han söker mer inflytande. Politiskt och socialt har han närmare partivänner i flera andra föreningar.
– Man kan ha olika åsikter absolut, men det känns bättre att vara medlem Trosa. Och när man har en bättre gemenskap får man mer stöd från partivänner internt.
Vilket stöd tänker du på?
– Nomineringar till olika uppdrag till exempel. Om jag får möjlighet och blir nominerad vill jag gärna kandidera till riksdagen igen. Via mig och mina kontakter kan partiet också få ökat stöd.
Har du saknat stöd från lokalföreningen i Eskilstuna?
– 2018, när vi hade två riksdagskandidater från Eskilstuna, var det inte helt lätt med kampanjer och att få stöd. Jag är en modig och folklig politiker, men det finns fortfarande en liten nackdel att ha invandrarbakgrund. Oavsett vilket parti man tillhör. Jag ser det dock som att jag kan vara ett föredöme när det gäller integration och att jag har ansvar för och insikt i den frågan.
Uppskattas det inte i Eskilstunaföreningen?
– Eftersom Eskilstuna är en stor kommun blir det svårare. Jag vill inte lägga tid på att konkurrera internt. Det ser inte bra ut för Liberalerna i opinionsmätningarna och i det läge vi är måste vi enas och stödja varandra. Vi bör satsa på dem som kan, är kompetenta och har politisk erfarenhet. Jag räknar mig till en av dem i Sörmland.
Aziz Alis var en av de 120 liberaler som nyligen stod bakom en debattartikel i Expressen med syfte att partiet ska "hitta hem till borgerligheten igen". Gruppen vill "forma en gemensam vision" med de andra borgerliga partierna inför nästa val. Undertecknarna vill heller inte stänga dörrar mot vare sig Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna i sakfrågor där man är överens.
– Det blir alltid diskussioner när man pratar om SD men jag respekterar alla folkvalda politiker. Det finns gemensamma frågor som man kan samarbeta kring för alla partier. Jag stänger inga dörrar.
Är Eskilstunaföreningens linje att vara tydligare mot SD?
– Jag har inte fått möjlighet att vara delaktig i några såna diskussioner. Det är ingen hemlighet att det gäller att ta plats i styrelsen och att få något uppdrag för att vara delaktig. Är man aktiv politik så vill man vara med och styra och i Eskilstuna blir det allt svårare för mig.
Kan du konkret säga vad med Eskilstunaföreningen du är kritisk till?
– Det finns några saker som man kan vara kritisk mot men jag vill inte prata om detaljer. Jag är mycket social, aktiv, gillar att prata och lyssna, och det kanske skiljer ut mig från en del andra.
Stefan Krstic, gruppledare för L i Eskilstuna, känner inte till bakgrunden till Aziz Alis föreningsbyte.
– Det är tråkigt att han känner som han gör. Han har uppdrag för regionen och eftersom vi är ett litet parti så är också antalet uppdrag begränsat, säger han.