Butikernas hybrid-försäljning: "Sociala medier räcker"

Upp till 35 000 anställda i Sverige kan förlora sina arbeten inom detaljhandeln 2030. Lokala butiker satsar på hybridförsäljning.

Johan Svanström säljer kläder både i butik och på sociala medier till sina lojala kunder som fortsatt handla under pandemin.

Johan Svanström säljer kläder både i butik och på sociala medier till sina lojala kunder som fortsatt handla under pandemin.

Foto: Louise Falk Enfors

Eskilstuna2021-06-02 04:50

Pandemin har accelererat den digitala utvecklingen och e-handelns framfart. Enligt en prognos från Svensk handel förväntas antalet butiksanställda minska upp till sju procent fram till år 2030, vilket motsvarar 35 000 personer.

I 21:ans köpcentrum i centrala Eskilstuna står butikerna som en gång var fyllda med shoppingsugna medborgare med neddragna galler och släckta lampor. De stora varumärkena har övergett gallerian för att satsa på andra områden, men framför allt på försäljning på nätet. Christine Forsblad står inne på Lindex som är en av de få kvarvarande butikerna och gestikulerar ut mot de obefintliga grannarna.

– Jag har sett butikerna stänga ner en efter en. Utvecklingen såg likadan innan pandemin, men det har såklart gått lite snabbare nu.

På Lindex har en person blivit uppsagd under pandemin och precis som många andra har kvarvarande personal varit permitterade.

Digitaliseringen har länge genomsyrat företaget och framtiden är svår att tyda för de som står kvar i butikerna.

– Att vi blir alltmer digitala är ingenting nytt men efter den här svackan kommer vi nog att behöva slicka våra sår ett tag, säger Christine Forsblad.

Enligt svensk handel finns det två scenarion, i det ena kommer e-handeln utgöra 41 procent av detaljhandelns omsättning, i den andra motsvarar samma siffra 51 procent. Men samtidigt som jobben försvinner i de fysiska butikerna, så skapas nya arbetstillfällen på nätet. Under pandemin har det blivit alltmer vanligt att även mindre företag bedriver hybridförsäljning för att möta utvecklingen; både i butik och på nätet.

undefined
Christine Forsblad arbetar i en av 21:ans kvarvarande butiker.

Elin Trygg öppnade sin klädbutik i Eskilstuna för 27 år sedan och förutom perioder av permittering har ingen av butikens sex medarbetare fått gå. En hemsida har de haft länge, men först för fem år sedan valde dem att satsa på e-handel. Idag utgör nätköp halva omsättningen.

– Vi sa redan för fem till tio år sedan att vi måste ställa om och bli mer digitala. Idag arbetar vi jättemycket med vår marknadsföring på sociala medier och med försäljning på hemsidan, berättar Elin Trygg.

Under pandemin har webben varit till stor hjälp. Att följa utvecklingen och ständigt hitta innovativa och inspirerande sätt att samla människor är avgörande om man ska finnas kvar på marknaden.

– Vi har livesändningar och en flexibel shopping. Förr tittade människor i en modetidning men idag tittar man på sociala medier. Butiker idag handlar om att skapa mötesplatser och att inspirera, avslutar hon.

Johan Svanström på klädbutiken Ego har testat flera plattformar för att nå fram till nya kunder och bibehålla lokala stammisar till sin butik i Eskilstuna.

– De två första veckorna i mars 2020 var det helt dött i butiken och jag var riktigt nojig. Då startade jag en webbsida för att sälja kläder. Däremot hann jag aldrig komma iordning där innan ruljansen var igång igen, säger han och fortsätter sedan:

– Sociala medier räcker som internethandel för mig. Där kan mina kunder beställa kläder, och de köper oftast minst två till tre plagg åt gången.

Och tillgängligheten har gett resultat. I år har han haft rekordförsäljning. För att lyckas på sociala plattformar gäller det att sticka ut och att vara aktiv för att tillfredsställa kunderna.

– Det kan räcka att lägga upp en bild på en skjorta, bara det är någonting som får folk att ha koll på vad som är nytt och finns i butiken, säger Johan Svanström.

Svensk Handels prognos

Förväntad utveckling i detaljhandeln till 2030.

Förlorade arbeten inom handelssektorn: 8000-35 000
Butiker som försvinner: 6000-10 000
Arbetstillfällen som försvinner: 29 000-54 000
Försäljningsandel som kommer ske genom e-handel: 41-51 procent

Motsvarande försäljningsandel för dagligvaruhandeln motsvarar 12-18 procent
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!