– Det är ett jätteallvarligt läge. Det är inget snack om saken. Det är dags att släppa sargen, säger Linus Lakso, gruppledare för Miljöpartiet i Eskilstuna.
Den 9 augusti släppte FN:s klimatpanel den första delen av sin sjätte rapport som bland annat fastställer att vi inte kommer kunna begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 eller till och med 2 grader om "det inte sker omedelbara, snabba och storskaliga minskningar av växthusgasutsläpp".
– Jag är inte överraskad att det är en accelererande problematik. Desto mer det dröjer tills man agerar kommer rapporterna bara bli mer alarmerande, säger Jimmy Jansson, (S) kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
Är rapporten en väckarklocka för kommunen?
– Jag tror att vi är ganska trygga med vad som behöver göras såväl innan och efter den här nya rapporten. Jag tycker Eskilstuna kommun har levt med den klimatpolitiska debatten under väldigt lång tid och vi har varit väldigt tidiga med väldigt mycket. Så i den meningen tycker jag ändå vi är på banan, säger Jimmy Jansson.
Linus Lakso är kritisk. Framför allt mot att kommunen i nuläget arbetar utan en klimatplan. Den äldre klimatplanen från 2012, som uppdaterades 2016, gick ut förra året.
– Det finns två problem med den gamla klimatplanen: Den är utdaterad och man har inte nått målen som man själv beslutade om för sju år sedan. Vi skulle behöva väldigt aktiva åtgärder här och nu och majoriteten i kommunfullmäktige har inte ens kommit till skott med att ta fram en ny plan. Det visar att de verkligen har huvudet i sanden när det gäller den klimatkris vi står inför.
Kommunfullmäktige ska fatta beslut om den nya klimatplanen våren 2022.
Jimmy Jansson:
– Nu är vi mellan klimatplaner och det är ett bekymmer. Men det är en så naturlig del av vår organisation i dag att arbeta med klimatet så fastän klimatplanen har gått ut så arbetar vi på med klimatet.
Vilka klimatåtgärder som kommunen gjort är du mest nöjd med?
– Dels att ha skapat en plattform för näringslivet att ställa om, dels förenklingarna i vardagen som vi lyckats med. Exempelvis med källsorteringen som är väldigt enkel. Det klarar precis vem som helst och det är så politiken måste drivas.
Han tror att en del av målen från den gamla klimatplanen har uppnåtts, men inte alla.
Det nuvarande målet som den kommande klimatplanen syftar att leda till lyder: "Eskilstuna kommun med sina två städer och landsbygd ska vara klimatpositivt 2045".
Linus Lakso:
– Väldigt mycket måste ske. Att fasa ut fossila bränslen är ett exempel. Miljöpartiet gjorde en granskning av några av de viktigaste målen i gamla klimatplanen och den visade att politikerna inte bryr sig tillräckligt.
"Vi behöver minska våra utsläpp av växthusgaser med ca 80% till 2030 för att ha en chans att nå målet om att vara en klimatpositiv plats 2045. Det innebär en årlig utsläppsminskning om ca 16% från 2020", skriver kommunen.
– Det är en jätteutmaning. Lite som att stå vid kanten av Mount Everest. Vi ska såklart göra allt vi kan i vår kommun men vi måste också vara smarta. Allt Sverige släpper ut är en väldigt liten del om man relaterar till vad Kina släpper ut. Vi ska driva på dem och ställa krav på dem men samtidigt göra vår läxa och föregå med gott exempel, säger Jimmy Jansson.