Strandskyddskampanjen inleds i slutet av maj och kommer att pågå fram till 2022. Syftet är att ge boende i Mälarbaden ökad kunskap om strandskyddet men det handlar också om aktiv tillsyn där återställningskrav kan komma att ställas för avvikelser som utförts utan godkännande.
Tillsynen omfattar alla avvikelser från strandskyddet som skett efter år 2004. Att man utgår från just det årtalet beror bland annat på att den tekniska kvaliteten på flygfotografierna har blivit bättre sedan dess.
En inventering som gjorts av kommunens miljökontor med hjälp av flygfoton och drönare visar att det finns ett 60-tal möjliga avvikelser på ett 40-tal platser i området.
– Det är allt från nya bryggor till mindre åtgärder som gjorts vid strandkanten. Men i de allra flesta fall handlar det om nya eller ombyggda bryggor, säger miljöinspektör David Aronsson.
På sju platser finns avvikelser där miljökontoret redan har pågående ärenden.
– Två av dem rör mer omfattande ändringar där man har förberett för stora bryggbyggen genom att muddra och påla.
Samtliga markägare som har strandtomt i området kommer att kontaktas via brev. Kontroller kommer sedan att göras i områden där kommunens inventering, samt anmälda klagomål, pekar på att det finns avvikelser från lagstiftningen.
Berörda markägare med icke godkända byggen kan sedan vända sig till kommunens bygglovsavdelning och ansöka om dispens från strandskyddsreglerna i efterhand. Om dispens inte ges ställs krav på återställning.
Tidningen skrev nyligen om ett ärende i Mälarbaden där kommunens miljökontor upptäckt att ett pålat bryggdäck uppförts utan lov. Fastighetsägarna har ansökt om dispens i efterhand men fått avslag i flera instanser, senast av mark- och miljödomstolen.
– En aktiv tillsyn skapar ett likvärdigt förhållande mellan de som följer lagstiftningen och ansöker om dispens innan en åtgärd genomförs, och de som inte gjort det. Det är inte alltid lätt att få dispens från strandskyddet och då ska det inte vara lättare att göra det utan lov, säger David Aronsson.
Lagstiftningen kring strandskyddet har två syften: att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Inom strandskyddat område är det bland annat förbjudet att uppföra nya byggnader och anlägga bryggor.