Många nyblivna småföretagare tvingas ge upp sin dröm

Många hade satsat allt de hade på sin dröm och hunnit se den förverkligas, bara för att tvingas ge upp alltihop när krisen slog till.

"Nyföretagarcentrum brukar normalt stänga för sommaren, men med så många företagare i behov av vårt stöd fortsätter verksamheten tills vidare", säger Urban Wallin och Catharina Matsdotter.

"Nyföretagarcentrum brukar normalt stänga för sommaren, men med så många företagare i behov av vårt stöd fortsätter verksamheten tills vidare", säger Urban Wallin och Catharina Matsdotter.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2020-06-10 12:05

I vintras gick det som tåget på Nyföretagarcentrum i Eskilstuna. Antalet nystartade företag hade ökat med 15 procent jämfört med året innan. Konkurserna minskade i snabbare takt här jämfört med andra kommuner och framgångsvindarna blåste åt helt rätt håll för Eskilstunas företagande.

– Det var verkligen full fart framåt. Under november, december och januari bistod vi väldigt många nya företag att komma igång.  Sen kom corona, och bara under april och maj hjälpte vi till att stänga ett 40-tal firmor. Det är oerhört tragiskt och surrealistiskt.

Urban Wallin är verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum där han och hans medarbetare, själva egna företagare, har sorg i hjärtat varje arbetsdag.

– Många känner skuld, och skäms när de måste avsluta sina företag, även om vi försäkrar dem om att de inte gjort något fel. Affärerna gick ju bra fram tills allt vände i våras. Men de kom till oss och investerade sitt liv i en hobby eller ett intresse som växte till ett företag. Många identifierar sig med sin firma och tar det som ett hårt personligt nederlag när allt måste avslutas.

– Det är sorgligt för stan, och tar även på oss när människor är så ledsna. Man är inte sugen på AW på fredagarna.

Under 2019 träffade Nyföretagarcentrum 650 personer, och Eskilstuna har i dag en hög andel enskilda firmor.

– Inte sällan är de startade av utlandsfödda kvinnor. De har satsat på e-handel eller kanske frisersalong eller städfirma – branscher som nu slagit tvärstopp.

Ägare av enskilda firmor får dessutom inte tillgodogöra sig innehållet i regeringens krispaket.

– De kan inte permittera sig själva, och har ofta ingen lön de kunnat ta ut. Alla är inte heller med i a-kassan, syns inte i statistiken och för att få anmäla sig på Arbetsförmedlingen måste de lägga ner hela verksamheten. Sen kanske man relativt enkelt kan starta om firman igen, men...

Men, allt är inte nattsvart, poängterar rådgivare Catharina Matsdotter. Det finns också en spirande framtidstro.

– Vi har ett inflöde av människor som funderar på att starta eget. Inte nu, men kanske till hösten. De vill presentera sin affärsidé, förbereda sig och vara ute i god tid. De som redan kommit igång kan vi hjälpa med marknadsföringsstrategier, och vissa företag kanske kan ställa om till coronarelaterade uppgifter. Vi bistår med att reda ut möjligheterna. Många vill också bara ha någon att prata med just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!