Det första lagret med grus, eller flis som är den rätta benämningen, ligger redan utspritt på de gång- och cykelbanor som kommunen ansvarar för.
– Vi förbereder staden inför det som ska komma och är tidigt ute och gör en grundsandning. Den kan ju vara onödig om vi får ett snötäcke men fakta säger att vi har mer barmark än snötäcke vilket gör att vi behöver gå ut tidigt.
Det berättar Mikael Arvidsson som är verksamhetschef på kommunens gatuavdelning.
– Vi för statistik och dokumenterar år från år. Och analyserar också efter varje vinter. Det skapar utveckling i en organisation att faktiskt ta sig tid att analysera.
Den tidiga grundsandningen är en så lärdom. En annan är att ploga ordentligt vid första plogningen.
– De första plogningarna som sker i en stad är otroligt viktiga för resten utav vintern. Att man trycker ut snön ordentligt och plogar brett vid de första snöfallen. Börjar du ploga för smalt påverkar det resten av vintern eftersom snön byggs på.
Månader av förberedelser ska nu omsättas i praktiken. Vintern är här och kommunens snöröjare och entreprenörer är förberedda.
– Vår egen personal jobbar med de prioriterade stråken i staden, som vissa gång- och cykelbanor och punkter i staden som har en hög prioritering. Parallellt med det vi själva gör så har vi olika entreprenörsområden. Vi är inte tillräckligt många så att vi kan ta ett egenansvar för snöröjningen när vi behöver åka över hela staden, det skulle ta sån otroligt lång tid. Därför har vi entreprenörer och i det här fallet är det i storleksordningen hundra ekipage när vi har en stor snösväng.
Varje säsong brukar omkring 15 snösvängar köras, åtta stora där sandningen görs samtidigt och sju mindre.
– Snösvängarna är när vi använder våra entreprenörer. Sedan har vi ett dagligt arbete med snöutlastning, åka och öppna upp gångöverfarter, städa cirkulationsplatser från snö och de här bitarna. Det pågår hela tiden.
Eskilstuna är inte optimalt placerat rent geografiskt för den som vill ha en vinter med smidig snöröjning.
– Drömscenariot är att det faktiskt blir vinter. Att vintern och kallgraderna håller i sig och att snön kommer i lagom mängd med lagom intervall, säger Mikael Arvidsson.
Men vis av erfarenhet vet han att de senaste årens vintrar bjudit på helt andra utmaningar.
– Det smälter under dagen och det bildas smältvatten som sedan fryser till och det skapas en is. Har vi lagt ut sand och det smälter så sjunker sanden till botten, då får inte den sanden någon verkan. Och att hinna ut och sanda hela staden samtidigt som tillfrysningen sker, vi pratar om ett förlopp på några timmar, gör det här otroligt utmanande. Där blir det ett tidsglapp som inte är önskvärt för någon, men ett faktum.
Man laddar årligen upp med omkring 500 000 kilo flis.
– Vi använder oss av spillmaterial, naturgruset som vi har i Sverige ska vi vara rädda om, så det känns bra att kunna använda material som ändå bildas så att det kommer till användning.
Nu har vintern kopplat sitt grepp om staden och Mikael Arvidsson berättar att han lever med en ständig väderleksrapport.
– Jag följer väderprognoserna maniskt, säger han och skrattar.
När kommer den första riktiga snön?
– Förutom att det kommer några flingor på torsdag så kommer den riktiga snön lägga sig över Eskilstuna första veckan i januari.