I Eskilstuna upplever invånarna inte att de är trygga visar Statistiska centralbyråns, SCB:s, årliga medborgarundersökning. Som en av fyra kommuner deltar Eskilstuna därför i ett pilotprojekt om medborgardialog i samarbete med Sveriges kommuner och regioner, SKR, för att ta sig an frågan om människors otrygghet.
– Pilotarbetet började i maj 2020 och pågår till juni i år, säger Eskilstuna kommuns processledaren Rina Oord Lundh.
Det är stadsdelarna Fröslunda, Lagersberg, Råbergstorp, Myrtorp, delar av Västermalm, Brunnsbacken och Hovängen som medborgardialogprojektet har inriktat sig på.
Under hösten och vintern 2020 har ett team från Eskilstuna kommun fört samtal på olika språk med de boende i områdena.
– Vi har utgått från frågan vad trygghet är för dig som bor här, för att få ett bredare perspektiv, säger Rina Oord Lundh.
I början bestod teamet av sex samtalsledare som i sin tur utbildat 12 personer.
– Vi har pratat med människor, kyrkor, kommunala verksamheter, polisen och olika näringsidkare. Vi knackade dörr och stod utanför affärer, säger Malin Sturk utvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.
– Vi har prioriterat två temaområden, "segregation och isolering men god kontakt mellan oss som bor här" och "Oro och föräldraskapets svårigheter", berättar hon.
Medborgarna uppger att man inte upplever att man är en del av samhället, att man står vid sidan av, och det leder till mindre kontakt mellan inrikes- och utrikesfödda.
– Många tycker att segregationen har ökat och fördjupats men att kontakten med grannarna är god, säger Malin Sturk.
Medborgarna säger också att alla vill sina barn det bästa och att de ska få en bra utbildning, men att vissa föräldrar har det tufft.
– De sägs att vissa föräldrar har tappat kontrollen, att de inte orkar bry sig och ställer inga krav på sina barn. En del föräldrar mår väldigt dåligt och skäms. De förnekar problemen, då går de miste om stöd och hjälp som finns att få, säger Malin Sturk.
Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande (S), tycker att det är viktigt med egen försörjning och trygghet.
– Vår vision är att människor ska arbeta och försörja sig själva och vara trygga där de bor. Det överskuggar allt vi gör. I vissa områden är problemen större än i andra, men vi vill få ihop det till ett Eskilstuna.
När kommun ska åtgärda problemen gäller det att inte vara ute och cykla, säger Jimmy Jansson.
– Det värsta är om vi gissar hur det är, utan att prata med varandra. Men nu har vi ett arbete som går ut på att förstå och bygga relationer för att se vad människor faktiskt behöver och vad man har för synpunkter och kritik, säger han.
Hur ska ni förankra de åtgärder som ni ska ta fram?
– Vi har smygstartat en del. Det håller på att byggas en familjecentral i Fröslunda och det är ett steg i rätt riktning, säger Göran Gredfors (M), som är ordförande i socialnämnden. Vi har också sjösatt en satsning som heter "trygga ungar" och riktar sig till ungdomar.
De som deltagit i vinterns medborgarsamtal ska också vara med i andra fasen som nu har börjat.
– Vi fortsätter samtalen och nu ska vi jobba fram förslag på åtgärder. Vad är viktigt för er? Vad tror ni att kommunen kan göra? Och vad tror ni att ni själva kan bidra med?, säger Malin Sturk.
Vilka resultat hoppas ni ska uppnås?
– Arbete och trygghet, säger Jimmy Jansson (S).