Möt "Hojjan & Bojjan" – tidningens nya podcastduo

Säg hej till Eskilstuna-Kurirens nya medarbetare: "Hojjan & Bojjan", som blir med egen podcast. "Vi är frispråkiga och har nästan inga gränser. Så vi kommer prata sex, fest, mens, problem för kvinnor – för det är fan inte lätt att vara kvinna ska du veta", säger Alva Hammarlund som tillsammans med Jennica Bideklint bildar duon.

Jennica Bideklint (till vänster) och Alva Hammarlund är tidningens nya podcastduo.

Jennica Bideklint (till vänster) och Alva Hammarlund är tidningens nya podcastduo.

Foto: Jon Alexandersson

Eskilstuna2021-12-02 18:02

Allt började under studentutspringen på S:t Eskils gymnasium i somras. Där och då dök Alva Hammarlund, 19, och Jennica Bideklint, 19, upp i tidningens tv-sändning och tog över showen för ett par minuter.

De började med att säga "skål till alla människor", fortsatte att berätta om sina smeknamn –  "Hojjan" och "Bojjan" – och fick avslutningsvis hålla ett pilotavsnitt av "Hojjan & Bojjan" i direktsändning.

Det började lite trevande med frågan: "Vad ska vi prata om då?" och fortsatte med: "Hör ni mig? Hör ni mig? Ja, det gör ni".

Ingen briljant start på en intervju kanske och det har väl aldrig varit att föredra att komma direkt från en studentfest till sin första arbetsintervju.

Men hur som helst. Fortsättningen av det inofficiella arbetsprovet i live-tv var så pass övertygande att "Hojjan & Bojjan" nu ska bli med egen podcast hos Eskilstuna-Kuriren.

– Vi har pratat om det här jättelänge. Drömt om att vi borde bli en realityserie och så vidare, men nu blir vi en podd. Det känns verkligen skitkul, säger Jennica Bideklint, som är "Hojjan" i duon.

– Nu ska jag vara ärlig. Efter studenten så satt vi bara på våra arslen och väntade på att ett mirakel skulle hända. Att jobb som vi sökt skulle höra av sig och så vidare. Sedan fick jag bara helt plötsligt ett mess på telefonen och tänkte: "Vad är det här? Vad är det för skum kille som hör av sig?" Och sen läste jag att det var ni på Eskilstuna-Kuriren som hörde av er från ingenstans, så det var verkligen som ett mirakel. Både jag och Jennica satt tillsammans och båda bara sprang runt hemma efter att vi läst vad det gällde, säger Alva Hammarlund, som därmed alltså är "Bojjan" av de två.

undefined
Hojjan & Bojjan kommer att släppa ett poddavsnitt i veckan.

Kollegor till mig som såg studentsändningen har pratat om er efteråt. Om att ni är "galna", på ett positivt sätt. Vad gör er intressanta, tror ni?

– Er chef, som vi träffade, sa ju att "det är så himla coolt att träffa tjejer som inte är blyga" och det ligger nog något i det. Vi är väldigt öppna och skäms inte för något alls. Vi kan säga exakt vad som helst, säger "Bojjan".

– Vi är frispråkiga och pratar på. Sedan lever vi ett liv där vi lever med varandra konstant, det gör ju att det blir roligt. Vi har ju karaktär, fortsätter "Hojjan".

De umgås med varandra 24 timmar om dygnet, nästan sju dagar i veckan.

De båda bor hemma hos sina föräldrar, så de brukar hänga där det serveras godast mat för dagen.

Deras största intressen ligger i att "festa, dricka alkohol och supa". Några följdfrågor på skillnaderna mellan dessa ställdes aldrig, men det kanske reds ut under poddresans gång.

– Vi kommer att prata om allt man kan prata om. Vi är frispråkiga och har nästan inga gränser. Så vi kommer prata sex, fest, mens, problem för kvinnor – för det är fan inte lätt att vara kvinna ska du veta. Bara att hitta en bh är svårt och sånt kan vara intressant för en kille att lyssna på också, säger Alva Hammarlund.

– Det kommer bli underhållning, men sedan kommer vi prata om seriösa saker också. Vi ser livet som en fest. Det är lite YOLO, fortsätter Jennica Bideklint.

Den som inte vet vad "YOLO" betyder får googla saken.

undefined
"Hojjan & Bojjan" kommer att släppa ett avsnitt i veckan med start i dag.

För om "Hojjan & Bojjan" får bestämma är det slut på att bara skriva nyhetstexter gjorda för gamla människor. Nu är det hög tid att de äldre får anpassa sig efter de yngres språk.

Tanken är att de 19-åriga tjejerna ska sända ett poddavsnitt i veckan och det kommer att finnas tillgängligt "där poddar finns".

Men innan vi släpper lös de båda så måste vi ju även reda ut frågan: Vad kommer smeknamnen "Hojjan & Bojjan" från?

– När vi var lite yngre kallade vi varandra för "horan", men på ett kärleksfullt sätt alltså. Men sedan var det väl våra mammor som sa åt oss att så där kan ni inte hålla på och kalla varandra när ni vistas ute bland folk. Så då blev det "Hojjan" och sen blev den andra "Bojjan". Det bara blev så.

Innan vi skiljs åt undrar undertecknade om våra nya medarbetare har några frågetecken att räta ut inför deras nya anställning. Svaret blir "nej, inte så mycket egentligen", följt av några få teknikfunderingar innan "Bojjan" till slut inflikar:

– Jo, jag har en fråga förresten.

Ja?

– Har ni några personalfester på Eskilstuna-Kuriren?

Alva Hammarlund, 19, är "Bojjan" i duon.
Alva Hammarlund, 19, är "Bojjan" i duon.
Hojjan och Bojjan:

Heter egentligen: Alva Hammarlund och Jennica Bideklint.

Så vet du vem som är vem: Bideklint är Hojjan och Hammarlund är Bojjan. Så tänk precis tvärtom det logiska att Hammarlund som börjar på "H" borde vara Hojjan och Bideklint som börjar på "B" är Bojjan.

Intressen: Festa.

Läser: Ingenting.

Genomsnittlig skärmtid på telefonen om dagen: Nästan tio (Hojjan) respektive nio (Bojjan) timmar.

Tittar på (förutom telefonen): Varandra. Eller "Ex on the Beach".

Aktuella med: Eskilstuna-Kurirens nya podd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!