Musikterapi som rehab blir forskningsämne på MDU

Att den funktionsinriktade musikterapin är en framgångsrik rehabiliteringsmetod för patienter med olika typer av funktionsnedsättningar och neurologiska sjukdomar, är bevisat. Nu ska forskare på MDU se närmare på om musikterapin vetenskapligt kan sägas hjälpa också mot långvarig smärta.

Eskilstunas mångåriga FMT-terapeuter Maggan Ericsson och Karina Larsson gläds åt att mer vetenskaplig evidens ger tyngd åt musikterapimodellen. Här med Pia Granlund och Agnes Eriksson - två av de första terapeuterna att examineras från den Sverigeunika utbildningen på Eskilstuna Folkhögskola.

Eskilstunas mångåriga FMT-terapeuter Maggan Ericsson och Karina Larsson gläds åt att mer vetenskaplig evidens ger tyngd åt musikterapimodellen. Här med Pia Granlund och Agnes Eriksson - två av de första terapeuterna att examineras från den Sverigeunika utbildningen på Eskilstuna Folkhögskola.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2023-08-22 04:45

FMT, funktionsinriktad musikterapi är en mätbar och vetenskapligt bevisad rehabiliteringsmetod som utvecklar patienternas olika funktioner. Balans, rörlighet, styrka koordinationsförmåga och tal förbättras snabbt bland trummor, cymbaler, tangenter och sångövningar. 

Mångåriga FMT-terapeuterna Margareta Ericsson och Karina Larsson har drivit FMT Behandlingscenter AB i Eskilstuna sedan 2012 och kämpade länge för att få Region Sörmland med på noterna. 2018 fick företaget ett avtal som erbjuder patienter med stroke, Parkinsons sjukdom och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar musikterapi, individuellt och i grupp. Och i dag är vårdavtalet med regionen utökat, FMT behandlingscenter är privata vårdgivare som omfattas av högkostnadsskyddet.

undefined
Till FMT Behandlingscenter på Västra Storgatan i Eskilstuna kommer såväl barn som vuxna, med adhd, autism, stroke, Parkinsons, utmattningssyndrom, fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar och långvarig smärta. Nu ska nyttan av terapin för patienter med lång smärta vetenskapligt bevisas. Arkivbild.

På Eskilstuna folkhögskola finns numera den tvååriga utbildningen Musikterapeut FMT-modellen, skapad av Ericsson och Larsson. Och nu ska fördelarna med musikterapin för patienter med långvarig smärta beläggas. Just för den gruppen finns ingen tidigare forskning, och på Mälardalens Universitet ska en forskargrupp i fyra år framåt studera vilka resultat FMT ger för smärtpatienter.

– Det känns väldigt angeläget att utvärdera hälsofrämjande alternativa metoder inom området långvarig smärta, då det är många i samhället som är drabbade av det. Det här projektet syftar till att utforska och utvärdera en hittills outforskad behandlingsmetod för personer som lever med långvarig smärta, förklarar Helena Lööf, docent och universitetslektor i vårdvetenskap på MDU, i ett pressmeddelande.

undefined
Hjälper funktionsinriktad musikterapi rehabiliteringen av patienter med långvarig smärtproblematik? Det ska en forskargrupp på MDU nu se närmare på.

Hon konstaterar att smärta är den vanligaste orsaken att man söker till primärvården. 

– Så på det sättet är det många som är drabbade och i ett samhällsperspektiv är det bra med en variation av stödinsatser. Det ligger i linje med en personcentrerad vård. Vi vill även skapa en djupare förståelse om betydelsen av musik och rörelse vid återhämtning. Vår forskargrupp ser fram emot att få undersöka detta de kommande åren, säger Helena Lööf.

FMT-terapeuterna på Eskilstunaföretaget är glada över samarbetet.

– Verkligen jätteroligt! Vi vet ju att modellen fungerar men det väger extra tungt att få den vetenskapligt belagd, säger Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!