– Det är ganska fantastiskt att människan redan för 156 år sedan kunde ta fram en sådan här maskin och få den att fungera. Det är smått briljant, säger Bengt Karlsson.
Han är medlem i föreningen ångslupen Gerda och den gröna tröjan avslöjar att han är eldare ombord. Det är även Rolf Forsell och Rolf Lindblom, som möter upp vid hemmakajen i Bälgviken tillsammans med maskinisten Hans Rosén.
Efter att Gerda togs upp på land i september 2019 blev hon liggande på grund av coronapandemin. Någon sjösättning var inte att tala om i fjol och istället fick föreningens medlemmar fokusera på underhållsarbete.
– Förutom nytt akterdäck har maskin lyfts ur och vevaxeln slipats och balanserats. Hon har också försetts med nya styrvajrar till rodret, berättar Hans Rosén.
Normalt tar Gerda 40 passagerare plus besättning men under rådande restriktioner medges till en början endast 15 vid tur- och chartertrafik.
– Vår mest populära tur, som går till Sandvik, kan vi tyvärr inte köra då isen denna vinter tog bryggan som vi brukar förtöja vid. Nu kommer vi istället gå till Näshulta kyrka mitt över sjön och jag hoppas att vi inte kommer störa några av badgästerna där, säger Hans Rosén.
Under en normal tur är Gerda ute en timme och passagerarna får bland annat vara med om att ta sig igenom Smalsundet, mellan Bälgviken och Näshultasjön.
– Från och med 20 juni kommer vi att köra passagerare var annan vecka. När vi går som charter är vi ofta ute lite längre och då brukar det också ges möjlighet till såväl grill, bad och andra trevligheter.
I nuläget är planerna att Gerda enbart kommer at gå på Näshultasjön under sommaren och fram till och med september.
– Båten ägs av Eskilstuna stadsmuseum och vill de ha in den till Eskilstuna ån lite längre fram så får vi transportera den dit, säger Hans Rosén.
Han berättar att den gemensamma nämnaren för Gerdas passagerare är att de antingen är intresserade av ångpannor, friluftsliv eller kulturhistoria.
– Den vedeldade ångpannan ger, till skillnad mot en konventionell dieselmotor, inte upphov till några vibrationer. Gången är tyst, mjuk och komfortabel, säger Rolf Lindblom och fortsätter:
– Visst, det läcker och pyser lite, men det hör till. Det är något visst med att åka ångbåt.