Kommunen har haft tillstånd att sätta upp övervakningskameror i Fröslunda sedan i januari, men på grund av komponentbrist och fasadrenovering har installationen dröjt, rapporterar SVT Sörmland.
Den politiska majoriteten har lyft fram övervakningen som en nödvändig åtgärd för att få bukt med otrygghet och kriminalitet, men enligt kommunens säkerhetssamordnare Lars-Anders Tranefors är det kommunens mötesplatser som motiverat satsningen.
– Anledningen till att just Fröslunda och Årby har fått kameror är att kommunen har etablerat mötesplatser i områdena. Det innebär en koncentration av kommunal verksamhet som förhoppningsvis drar till sig allmänheten. För att kunna erbjuda en trygg miljö både för allmänheten såväl som våra medarbetare är kamerabevakning ett sätt att främja det, säger han.
Kamerorna, som har tillstånd att övervaka omgivningen alla dagar mellan 21 och 04, har dock inte välkomnats av alla. I Årby, där övervakningskameror varit på plats i drygt en månad, dröjde det bara dagar tills flera kameror saboterades med sprayfärg.
– Det är naturligtvis förkastligt att skadegörelse sker oavsett om det är mot kommunens egendom eller någon annans. En av anledningarna till att vi vill ha kamerabevakning i området är att det är drabbat av skadegörelse, men det vore naivt och tro att kamerorna skulle vara undantagna från den problematiken, säger Lars-Anders Tranefors.
Kommunen inväntar nu utrustning för att åtgärda de kameror som saboterats.