Redan i oktober 2015 fattade Torshälla stads nämnd beslut om att möjliggöra bygget av lägenheter och ett äldreboende på kvarteret Gillet på den plats där det fram till 2011 låg en bensinmack. Men planarbetet har tagit betydligt längre tid än vad som först beräknades. Orsaken är dels de omfattande geotekniska och arkeologiska undersökningar som gjorts, dels justerade prognoser för hur stort behovet av nya äldreomsorgsplatser är.
Snart ska det delvis omarbetade planförslaget ut på granskning, det sista steget innan politikerna kan anta den nya detaljplanen, vilket tros kunna ske i vår.
– Det är en ganska komplex plan att arbeta med. Eftersom läget utgör Torshällas södra entré är det viktigt att få till en bra utformning som är mer stadsmässig till sin karaktär. På platsen har vi dessutom en korsning med två stora vägar som gör att vi måste hantera problem med buller. Utöver detta har vi att ta hänsyn till riksintresset för kulturmiljövård, säger Robin Ljunggren Bergström, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.
Äldreboendet är tänkt att byggas i upp till fem våningar längs med Eskilstunavägen med en 45-gradig vridning mot ån. Vidare kan en sammanhängande byggnadskropp uppföras mot Holmenleden i fyra våningar samt två punkthus i tre våningar mot Torshällaån. Ett parkeringsgarage planeras under punkthusen.
Totalt medger planen att det kan byggas 70 privatbostäder samt 88 platser på äldreboendet.
– Planen har en flexibilitet så förhållandet mellan lägenheter och äldreboendeplatser kan ändras om behoven ändras. En del ändringar är också gjorda jämfört med hur det såg ut i samrådsskedet. Vi har plockat bort några huskroppar och vridit äldreboendet för att hitta en bra balans mellan placeringarna i syfte att skydda den känsliga siktlinjen. Och jag tycker att vi har lyckats bra med det, säger Robin Ljunggren Bergström.
Längs Holmenleden ska träd planteras samtidigt som vägen blir smalare än i dag och Eskilstunavägen ska få karaktären av stadsgata.
De två villorna i områdets norra del – på Gesällgränd respektive Eskilstunavägen – betraktas som kulturhistoriskt värdefulla och finns båda med i den tidigare klubbade bevarandeplanen för Torshälla. I planförslaget förses bägge fastigheterna med rivningsförbud.
Tänkt exploatör och byggherre för det kommande projektet är som vi tidigare skrivit Maison Forte.