Enligt Emma Sandin, tillförordnad skolchef för den kommunala förskolan i Eskilstuna, är omkring tre fjärdedelar av personalen som jobbar som barnskötare på kommunens förskolor utbildade till just barnskötare.
– Vår ambition är att samtliga barnskötare som arbetar hos oss ska ha en pedagogisk utbildning och vi kommer under 2022 och 2023 satsa på kompetensutbildning, berättar hon.
Kommunala förskolan har nyligen fått 2,2 miljoner kronor för att vidareutbilda personal. Det betyder att 30 förskoleanställda i Eskilstuna får möjlighet att studera till barnskötare parallellt med jobbet. Satsningen finansieras med pengar från Omställningsfonden, en stiftelse som ägs av bland andra Sveriges kommuner och regioner samt flera fackförbund.
– Målsättningen är att alla medarbetare i förskolan ska ha en pedagogisk utbildning. Som en del i detta erbjuds nu 30 platser för tillsvidareanställda outbildade barnskötare att utbilda sig till behörig barnskötare. Samtliga deltagare kommer att få studera en dag per vecka på arbetstid och förskolan står för kurslitteraturen. Deltagarna kommer att behöva studera även på sin fritid men kan komplettera med att söka tjänstledigt för studier, säger Emma Sandin.
I Eskilstuna, liksom på flera andra håll i landet, råder även brist på behöriga förskollärare. Enligt Skolverkets prognos kommer det saknas omkring 12 000 behöriga lärare och förskollärare fram till år 2035.
Eskilstuna kommun har i dag 33 procent legitimerade förskollärare. Enligt Emma Sandin har antalet ökat på senare tid.
– Även här är vår absoluta målsättning att höja antalet medarbetare med förskollärarexamen. Vi har under senhöst och vinter lyckats väl med rekryteringen av bland annat nyexaminerade förskollärare vilket vi är både glada och stolta över.
Sedan flera år tillbaka samarbetar förskolan i Eskilstuna med Mälardalens högskola, numera universitet, för att höja kompetensen.
– Det kan handla om allt ifrån utbildningsinsatser till samverkansprojekt. Förskollärarutbildningen är en helfartsutbildning som är svår att kombinera med arbete, särskilt heltidsarbete. Vi har dock en dialog med Mälardalens universitet för att försöka få fram en studiemodell som fungerar med arbete parallellt, till exempel en arbetsintegrerad variant som den Mälardalens universitet erbjuder för F-3-lärare.