I mars 2019 beslutade den politiska majoriteten att det ska byggas en ny grundskola för 1 000 elever ovanpå det befintliga Munktellgaraget samt i det intilliggande slakthusområdet. I det förslag till ny detaljplan som tagits fram ingår också ett höghus på 55 meter med tänkt placering vid Munktellsgatan. Som tidningen berättat har Länsstyrelsen varit starkt kritisk till höghusplanerna med hänvisning till att riksintresset för kulturmiljön skulle skadas om inte husets höjd sänks väsentligt.
Risken för att Länsstyrelsen kommer att överpröva planen och dra igång en långdragen juridisk process har bedömts som uppenbar. Kommunen har därför fattat ett strategiskt beslut om att dela upp detaljplanen i två delar.
– När Länsstyrelsen stod fast vid sin uppfattning om höghuset efter att detaljplanen varit ute på granskning stod vi i ett läge där kommunen och Länsstyrelsen gör helt olika bedömningar. Vi ser gärna att höghusfrågan prövas men det skulle få konsekvensen att tidsplanen för skolan förskjuts. Och från politiskt håll har man varit tydlig med behovet av en ny skola, säger Robin Ljunggren Bergström, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.
Stadsbyggnadsnämnden väntas nästa vecka godkänna de två parallella detaljplanerna varvid kommunfullmäktige sen har att fatta beslut om att anta planerna. Om så blir fallet tros detaljplanen för skolbygget kunna vinna laga kraft i närtid.
Som framgår av planen kommer Munktellgaraget att få en påbyggnad där den del som vetter mot Lokomotivet blir fyra våningar hög. Här ska skolans högstadieelever gå medan resten av utbyggnaden kan bli kontor, bostäder och övrig verksamhet. Övrig del av garaget byggs in och kommer att utgöra elevernas skolgård.
I slakthusområdet, där de mindre skolbarnen ska gå, bevaras samtliga byggnader förutom ett hus. Här tillkommer fem nya byggnader samtidigt som en ny idrottshall byggs.
– I den barnkonsekvensanalys som gjorts har vi kartlagt de olika intressen som påverkar barnen. Vi har konstaterat att en centralt placerad skola gör att utrymmen för friytor blir begränsat och vi har därför prioriterat de mindre barnen. I den bästa av världar skulle det vara helt bilfritt runt skolgårdarna men här kommer vi att vidta en rad åtgärder för att öka trafiksäkerheten med bland annat avsmalningar av gator, säger Robin Ljunggren Bergström.