Omfattande stenkastning mot blåljuspersonal i Årby

Vid fyra tillfällen under augusti har polis och i ett fall även räddningstjänst utsatts för stenkastning i Årby.

"Frågan är väldigt stor och komplex men vi har samma uppfattning från kommunen och från blåljus-håll om att det är helt åt helvete", säger kommunpolis Thomas Bergqvist efter flera stenkastningar i Årby den senaste tiden.

"Frågan är väldigt stor och komplex men vi har samma uppfattning från kommunen och från blåljus-håll om att det är helt åt helvete", säger kommunpolis Thomas Bergqvist efter flera stenkastningar i Årby den senaste tiden.

Foto: Mikael Andersson

Eskilstuna2020-08-25 20:45

Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna, säger att ingen människa har kommit till skada men att flera utryckningsfordon bär spår av attackerna. Förutom stenar har även fyrverkeripjäser använts. 

Allvarlighetsgraden och antalet ungdomar som medverkat i de fyra attackerna har varierat. Enligt boende i området har det i något fall handlat om 30-40 personer. Thomas Bergqvist bekräftar att det rört sig om "ett stort antal unga" men vill inte uppge något antal. 

Under den gånga helgen, som var lugn, hade polisen mobiliserat med hög och synlig närvaro i Årby och man lade ner mycket tid på att kommunicera med boende. En slutsats som polisen dragit efter helgens arbete är att attackerna inte har någon enkel förklaring.

– Det handlar inte om social oro eller missaktning mot kommunen, nationen eller situationen i Årby. Det tycks helt enkelt handla om unga människor som tycker att det är tufft att kasta sten mot polis, säger kommunpolisen.

Enligt Thomas Bergqvist finns det inga indikationer på att attackerna skulle vara organiserade av äldre kriminella.

– Inget tyder på att de unga blivit orkestrerade eller tillsagda att göra det här. Det finns etablerade kriminella i området och vi har viss kommunikation. De har förståelse för att vi har ökat närvaron på grund av stenkastningarna. 

Sedan 2016 har det vid något eller några tillfällen varje år förekommit stenkastning mot olika yrkesgrupper i Eskilstuna som poliser, räddningstjänst, väktare och journalister. Förutom i Årby har det även skett i Fröslunda, Lagersberg och Nyfors.

– I vår samverkan tittar vi på vad som bäddar för att det blir på det här sättet. Frågan är väldigt stor och komplex men vi har samma uppfattning från kommunen och från blåljus-håll om att det är helt åt helvete. Det här uttrycket får inte förekomma, säger kommunpolisen.

Att kasta sten mot myndighetsutövare, som poliser, kan beroende på sammanhang och omfattning rubriceras som våldsamt upplopp, det nya brottet, sabotage mot blåljusverksamhet eller grov misshandel.

– Vi har en bred samverkan med fastighetsägare, kommunens förvaltningar och nätverk i Årby. Tillsammans ska vi fortsätta arbetet med att få ut fler vuxna i den här miljön. Jag är övertygad om att många unga beter sig på ett sätt som föräldrarna inte har en aning om. Den faktorn ska vi försöka påverka, säger Thomas Bergqvist.

Vid något tillfälle har polisen valt att backa undan från stenregnet i Årby. Det ska, enligt Thomas Bergqvist inte tolkas som att polisen ger upp.

– Vi kan backa tillfälligt. Vår egen säkerhet ska hamna i första rummet så att vi kan fortsätta att arbeta och komma hem till våra familjer. Vid ett tillfälle när de sköt raketer var det uppenbart att det handlade om polisfishing, säger han.

Begreppet används som beskrivning för att lura poliser i bakhåll i syfte att skrämma eller attackera på en för stenkastarna utvald plats.

Thomas Bergqvist varnar för en situation där räddningstjänst eller ambulans inväntar polis innan man åker in i ett specifikt område på grund av risken för att attackeras.

– Det kan vara förödande när tiden är en avgörande faktor för att rädda liv. 

Per Olof Hallin är seniorprofessor vid Malmö Universitet. Han har medverkat i en forskningsstudie som inleddes efter attackerna mot blåljuspersonal i Malmöstadsdelarna Herrgården och Rosengård 2008-2009.   

– För tio år sen var stenkastning ett ganska omfattande problem i flera städer. I dag är det sällan man hör talas om stenkastning mot polis och räddningstjänsten i Malmö har nästan inga såna incidenter längre.

Vad beror det på?

– Räddningstjänsten förklarar det med ett effektivt förebyggande arbete, information och närvaro i bostadsområden. Räddningstjänst och polis har även haft hembesöksgrupper där kvinnliga poliser och brandmän har informerat om brandsäkerhet. En hypotes är att närvaron och de relationer som byggts upp burit frukt. 

Per Olof Hallin är även förespråkare av områdespoliser.

– Poliser med hög social kompetens som känner folk, affärsinnehavare, ungdomar och boende gör skillnad. Det är inte så lätt att kasta sten på någon man känner, har pratat med och upplever som sympatisk, säger Per Olof Hallin.

Hur tolkar du att fenomenet blossat upp i Eskilstuna igen?

–Jag vet inte orsaken men ofta kan det kopplas till något specifikt polisingripande som kan resultera i en hämndaktion, att en grupp markerar att "det här är vårt område", säger Per Olof Hallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!