Våldtäktsanklagad överläkare var i tjänst vid brottstillfället

Den verksamhetschef vid Mälarsjukhuset som står åtalad för våldtäkt var i tjänst när det misstänkta brottet begicks.
Målsägaren är en tidigare patient som läkaren undersökte – i sitt sovrum.
På torsdag börjar rättegången.

Mälarsjukhuset i Eskilstuna där läkaren haft en cheftjänst sedan flera år.

Mälarsjukhuset i Eskilstuna där läkaren haft en cheftjänst sedan flera år.

Foto: Sörmlands Media

Eskilstuna2024-11-18 16:51

Överläkaren som är chef för en verksamhet inom Region Sörmland var i tjänst när den misstänkta våldtäkten i Örebro skedde den 26 juni i år. 

Den aktuella kvällen tjänstgjorde han som "verksamhetschef i beredskap" vilket innefattar ett övergripande vårdplatsansvar för Sörmlands samtliga tre sjukhus, och kan hanteras på distans över telefon. Han kunde således sköta jobbet från sin hemkommun Örebro.

Verksamhetschefen som förra veckan åtalades för våldtäkt medger vissa faktiska omständigheter men förnekar brott. 

Läkarens och målsägarens berättelser om vad som hände går i stora delar isär. 

De har dock båda berättat att läkaren opererade kvinnan för cirka 20 år sen. De har därefter "sprungit på varandra", hälsat och vid några tillfällen stannat och pratat med varandra genom åren. Någon relation av sexuell- eller kärlekskaraktär har inte funnits.

"Aldrig. Jag har ju varit hennes doktor och jag är noga med att som doktor inte ha någon relation med patienter. Det strider ju helt mot läkarnas etiska regler och det strider helt mot mina värderingar också", säger läkaren i förhör.

I samma förhör säger läkaren:

"Jag har ju alltid tyckt att hon har varit trevlig som patient också. Även om det inte har funnits någon attraktion så har jag tyckt att hon har varit trevlig" och "Hon har varit min patient och sen har det övergått i lite mer kompisskap".

Det var läkaren som via telefon kontaktade kvinnan för att, som han säger, "fråga hur det var med (skadan). Det hade då gått drygt tio år sedan de senast hördes av.

Läkaren säger att han hade kommit att tänka på kvinnan sedan hennes namn kommit upp under midsommarhelgen. Enligt läkaren kom de överens om att de skulle träffas på en restaurang i Örebro. 

Förhörsledarna har vid flera tillfället ställt frågor om det faktum att läkaren på eget initiativ kontaktade en tidigare patient för att följa upp en operation. Och i det här fallet en patient som inte heller tillhör Region Sörmland där läkaren själv är verksam.

Ur förhören:

Händer det att du tar kontakt med folk efter flera års tid, alltså nu pratar vi tjugo år här, för att kolla hur det är med deras (skador) som du har opererat?

"Det kan jag göra, för jag bryr mig om mina patienter".

Okej, även om det har gått väldigt många år?

"Ja. Skulle det inte vara bra då får man ju titta på det och se om man kan hjälpa dem på något sätt. Vissa har man mer kontakt med och andra mindre. Men jag hade ju aldrig ringt om inte hennes namn hade kommit upp under det här midsommarfirandet".

Enligt läkaren hade han två saker i fokus under kvällen som de två träffades.

"Att jag var i tjänst och att hon skulle bli bra. Det vill man ju som doktor, att alla patienter ska vara nöjda och bli bra".

Enligt läkaren erbjöd han sig att efter middagen undersöka kvinnan i sin bostad. Undersökningen som enligt läkaren tog cirka en minut och helt saknade sexuella förtecken utfördes på sängen i mannens sovrum. När undersökningen var klar ringde hans tjänstetelefon och under samtalet lämnade kvinnan bostaden.

Kvinnans beskrivning av mötet med läkaren bekräftar telefonsamtalet. Hon beskriver det dock som en räddning.

Hon har berättat att hon började känna sig obekväm så fort de kom hem till läkare.

"Han visade in mig i hallen och direkt när jag kom in fick jag en känsla av att det nog var fel beslut".

Enligt kvinnan började läkaren omedelbart att kyssa och ta på henne. Hon försökte skoja bort det hela och uppmanades sedan att lägga sig på sängen.

Enligt kvinnan undersökte läkaren henne i några sekunder och konstaterade att det verkade vara bra. Därefter ska övergreppet ha påbörjats. Snart nog ringde läkarens tjänstetelefon och han gick in i ett annat rum för att svara.

Det gav kvinnan tid att lämna huset.

"Han såg att jag var på väg och började vifta med handen att stanna kvar men jag tog bara min väska och nycklar och viftade ett snabbt hej, och kastade mig ut genom ytterdörren. Mina händer darrade så fruktansvärt att jag knappt kunde låsa upp cykellåset och hela tiden var jag rädd att samtalet skulle ta slut och han skulle komma ut".

Hon uppger att hon cyklade hem i chock.

"Mitt inre var kaos. Jag kände mig äcklad och så fruktansvärt dum. Hur kunde jag vara så naiv? Och jag förstod inte. Jag hade inte sett det komma. Jag litade helt på honom. Väl hemma skämdes jag så jag mådde illa. Och så började telefonen ringa och ringa och ringa".

Bevisningen mot läkaren består förutom av kvinnans berättelse även av ett stort antal telefonsamtal.

Efter händelsen den 26 juni och de följande dagarna ringde läkaren till kvinnan 94 gånger, både från sin privata telefon och sin tjänstetelefon. Hon svarade inte på något. Han skickade även flera sms. I ett skrev han att han ville förklara mer om undersökningen.

Efter fyra dagar svarade hon via sms.

Hon skrev att hon inte kände något behov av att prata om sin gamla skada,

"Skulle det bli sämre söker jag vård genom sjukvården i regionen på vanliga öppettider . Jag känner inte för att prata med dig av nån annan anledning heller utan tycker att vårat senaste möte slutade på ett mkt obehagligt sätt. Jag har inga känslor för dej och vill inte diskutera det så ring inte mer är du snäll".

Läkaren vidhåller att enda anledningen till att han ringde kvinnan, även efter att hon bett honom att sluta, var att försäkra sig om att informationen från undersökningen nått fram.

Läkaren kallar anklagelserna för "falska". Han har genom sin försvarare krävt att polisen undersöker kvinnans ekonomi. Enligt försvaret har det framkommit uppgifter om att kvinnan skulle vara aktuell hos kronofogden och det skulle kunna vara ett motiv.

Den uppgiften var falsk. Kvinnan har inget skuldsaldo hos kronofogden och hon har en anställning med genomsnittlig lön.

Region Sörmland vill i dag inte svara på några frågor kring det som framkommit i förundersökningen.

– Medarbetaren är i nuläget avstängd med lön under pågående utredning. För övrigt kommenterar vi inte ärenden som rör enskilda medarbetare, svarar Fredrik Gustavsson, presstalesperson i regionen, i ett mejl.

Den åtalade verksamhetschefen riskerar inte bara att förlora sin anställning utan även sin läkarlegitimation. Beslut i den frågan tas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Huvudförhandlingen mot läkaren inleds i Örebro tingsrätt på torsdag och väntas avslutas på fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!