Ingen solcellspark i Folkesta – jakt efter ny placering

Eskilstuna Energi och miljös planer på att bygga en stor solcellspark i Folkestaområdet blir inte av. Undersökningar har visat att marken är för sank.

Fredrik Stake är marknads- och försäljningschef på Eskilstuna Energi och miljö.

Fredrik Stake är marknads- och försäljningschef på Eskilstuna Energi och miljö.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2021-12-15 04:45

I juni meddelade det kommunala energibolaget EEM att man skulle utreda möjligheterna att bygga en solcellspark i Folkesta, invid Volvo CE:s anläggning norr om E20. Den tänkta anläggningen skulle kunna producera 14 GWh årligen vilket motsvarar vad 1 000 eluppvärmda villor förbrukar.

undefined
Här norr om E20 invid Eskilstunaån var det tänkt att den stora solcellsparken skulle anläggas.

"Marken är plan och lätt att bygga på", skrev EEM när planerna presenterades. Men de undersökningar som gjorts sedan dess visar att så inte är fallet.

– Nej, marken har inte tillräcklig bärighet och dessutom måste man beakta översvämningsrisken från ån, säger Fredrik Stake, marknads- och försäljningschef på EEM.

Bolaget har nu fått i uppdrag från styrelsen att hitta en annan placering för solcellsparken.

– Det arbetet har redan inletts och vi inriktar oss på att leta efter alternativa placeringar, helst nära en befintlig transformatorstation. Ju närmare en sådan man kommer desto billigare blir det att bygga. Och i första hand söker vi efter mark som endera vi eller kommunen äger, säger Fredrik Stake.

undefined
Fredrik Stake är marknads- och försäljningschef på Eskilstuna Energi och miljö.

Han räknar med att man ska kunna hitta en lämplig lokalisering under första kvartalet nästa år och att ett beslut om byggnation sedan kan fattas kort därefter.

– Den här anläggningen är tänkt att ha fokus mot företagskunder och undersökningar vi gjort visar att det finns ett stort intresse bland företagen. Så vi är styrkta i tanken att det är rätt att bygga en stor solcellspark.

Den solcellspark som var tänkt att byggas i Folkesta var ett viktigt steg i målet om att Eskilstuna ska vara klimatpositivt år 2045. Den målsättningen ska inte behöva påverkas tror Ann-Sofie Wågström(S), styrelseordförande i EEM:

– Nej, det hoppas jag verkligen inte. Och förhoppningen är naturligtvis att vi kan hitta en ny placering för den här stora anläggningen. Men det är inte helt lätt att hitta så stora ytor som krävs, man får leta febrilt efter lämplig mark.

undefined
Ann-Sofie Wågström (S) är styrelseordförande i Eskilstuna Energi och miljö.

Samtidigt som jakten efter ny mark pågår är den solcellspark som byggs på den gamla deponin vid Lilla Nyby snart klar att tas i drift. I vår ska 2 GWh kunna levereras vilket motsvarar el till 120 eluppvärmda villor eller 800 lägenheter.

– Allt har rullat på enligt tidsplan. Att vi producerar el där den används är ett steg i rätt riktning. Solkraft från Lilla Nyby är en bra produkt för dem som inte har möjlighet att bygga solceller på sina tak, säger Tony Roos, projektledare för solcellsparken vid Lilla Nyby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!