Polisen sätter upp kameror efter ökad brottslighet

Ökad brottslighet i Brunnsbacken och på Bellmansplan får polisen att agera. Bevakningskameror har satts upp i området och fler kommer snart på plats.

Polisen sätter upp bevakningskameror vid Bellmansplan för att förebygga och upptäcka brottslig verksamhet på platsen.

Polisen sätter upp bevakningskameror vid Bellmansplan för att förebygga och upptäcka brottslig verksamhet på platsen.

Foto: Marie Bremberg/TT

Eskilstuna2020-09-15 07:06

Brunnsbacken och Bellmansplan har varit drabbade av bilbränder, våldsbrott och narkotikabrottslighet under en tid. Nu vidtar polisen åtgärder för att förebygga och upptäcka brottslighet i området. Polisen har fattat beslut om att tillfälligt sätta upp bevakningskameror i delar av Brunnsbacken och Bellmansplan och inom kort kommer fler kameror att sättas upp i området. 

– Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet på platsen. I efterhand ska vi också kunna utreda och lagföra dem som ligger bakom brotten, säger Christer Sjöqvist, lokalområdeschef i Eskilstuna.

Beslutet om kameraövervakning gäller i högst 90 dagar, men kan förlängas.

Hur många kameror det handlar om vill inte polisen berätta.

Kommunpolis Thomas Bergqvist utesluter inte att kameror kommer att sättas upp tillfälligt även i andra stadsdelar.

– Att vi nu gör det i Brunnsbacken och Bellmansplan är baserat på underrättelser och den lägesbild vi jobbar med. Det handlar inte om godtyckliga beslut. Skulle det visa sig att det behövs kameror i andra stadsdelar så är det självklart något vi kommer att överväga. Det kan vara aktuellt i till exempel Årby, Skiftinge och Nyfors.

Kamerabevakningen ses som ett komplement till det brottsförebyggande arbetet och Thomas Bergqvist förväntar sig att reaktionerna från de boende ska vara positiva.

– Jag hoppas de säger: Äntligen! Det handlar ju om de boendes trygghet. Sedan vet vi av erfarenhet att kamerabevakningen i brottsförebyggande syfte tappar i värde efter en tid. När det gäller utredningsarbete är ju däremot nyttan konstant.

Användandet av kameror med tillfälliga beslut regleras av omfattande restriktioner. Upplysningsskyltar måste sättas upp och kamerorna utrustas med ett filter, så kallad maskning, som gör att kamerorna inte filmar in i folks bostäder.

Bildmaterialet sparas i två månader eller längre om det behöver användas i exempelvis en pågående förundersökning.

Polismyndigheten kan sedan 1 januari 2020 sätta upp kameror på allmänna platser utan tillstånd från Datainspektionen. För Eskilstuna kommun, där den politiska majoriteten agerat för att få fler kameror uppsatta, krävs dock tillstånd. Nyligen beviljades kommunen att sätta upp kameror vid Lagersbergsskolan och ansökningar har lämnats in för kamerabevakning i Årby och Fröslunda.

Karta: Bellmansplan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!