Stora ungdomsgäng har skapat oro i stadsdelen Årby senaste tiden. Vid minst fyra tillfällen i augusti har blåljuspersonal attackerats med stenar då de ryckt ut till området.
– Det handlar inte om social oro eller missaktning mot kommunen, nationen eller situationen i Årby. Det tycks helt enkelt handla om unga människor som tycker att det är tufft att kasta sten mot polis, sade kommunpolis Thomas Bergqvist i gårdagens tidning.
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, säger sig inte ha någon anledning att ifrågasätta polisens bedömning om att stenkastningen handlar mer om ett tilltag än organiserad kriminalitet.
– Det är ändå åt helvete. Ungar ska inte kasta sten på dem som jobbar med att skydda oss. De ska vara under sina föräldrars tillsyn, göra sina läxor och veta vad som gäller i vårt samhälle. Det är ingen bra början i livet att ägna sig åt sattyg som detta.
Eftersom det är just barn och ungdomar som pekas ut som stenkastare anser Jimmy Jansson att föräldrar måste ta ett större ansvar.
– Jag förväntar mig att föräldrar reflekterar över vad deras ungar sysslar med. Det börjar där. Och ska vi kunna göra insatser för att förbättra i stadsdelar vill det till att de som bor där hjälper till. Inte minst med att få fason på sina barn.
Kommunalrådet Jari Puustinen (M) ser också allvarligt på de unga stenkastarnas framfart.
– Man blir förbannad. Det är skrämmande att det är så unga personer inblandade, 10- till 13-åringar. Det är oerhört allvarligt och måste stävjas så fort som möjligt. Att personal inom polis, räddningstjänst och ambulans attackeras kan leda till katastrof. Tänk om det är en riktig brand till exempel och blåljuspersonal inte kan göra sitt jobb, säger han.
Maria Chergui, Vänsterpartiets gruppledare i Eskilstuna, bor själv i Årby. Hon fördömer attackerna och tycker att föräldrar, boende och verksamma i området har ett ansvar.
– Beteendet är bedrövligt och måste stoppas direkt. Jag upplever till skillnad från kommunpolisen att det funnits en social oro i flera stadsdelar ända sedan coronaepidemin bröt ut. Under hela juni och juli var det dock mycket aktiviteter i Årbyområdet, och det skapade ett lugn.
Maria Chergui nämner Sörmlandsidrottens street games, fritidsgårdens sommartorg och aktiviteter med kommunpolisen som exempel på sånt som engagerat barn och unga under sommarlovet.
– Men fler måste engagera sig över hela året. Renoveringen av fritidsgården måste färdigställas skyndsamt så att den kan öppna. Föräldrar måste också prata med sina barn och vara tydliga med att det här är oacceptabelt, säger Maria Chergui.
Enligt Lena Sjöberg Rehnholm, områdeschef för Ung fritid och mötesplatser i Eskilstuna kommun, är det inte helt ovanligt att det blir oroligt i vissa bostadsområden kring skolstart. Hon är medveten om situationen i Årby och under den gångna helgen gjordes extra insatser riktade till unga för att lugna stämningen.
– Vi jobbar mycket med uppsökande verksamhet när vi ser att det blir oroligt i ett område. Vi är där och visar att det finns vuxna på plats och arrangerar olika aktiviteter. Förra helgen var en bra helg, vi hoppas att det håller i sig, säger hon.