Politisk tvist om säkerheten vid Eskilstunaån

Ett år efter att studenten John Backman hittades drunknad i Eskilstunaån var säkerheten kring ån uppe till politisk debatt i kommunfullmäktige.

Den 16 oktober 2019 hittades studenten John Backman död i Eskilstunaån. Den tragiska olyckan har bidragit till att säkerhetsfrågorna kring ån nu lyfts upp till debatt.

Den 16 oktober 2019 hittades studenten John Backman död i Eskilstunaån. Den tragiska olyckan har bidragit till att säkerhetsfrågorna kring ån nu lyfts upp till debatt.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2020-10-22 19:01

Det tragiska dödsfallet förra hösten ledde till diskussioner om åtgärder för att förhindra fler olyckor vid ån. Bland annat lyftes frågan om ett staket vid Hamnparken. Men något sådant skulle inte byggas meddelade stadsbyggnadsförvaltningens chef Marianne Hagman.

– Det finns vattenområden generellt där vi ser att det inte går att stängsla in. I det här fallet vill vi behålla den nära kontakten med ån, även om vi arbetar löpande för att ha en trygg och attraktiv miljö, sa hon till tidningen då.

Kort därefter lade Liberalen Erika Rydja Sandvik en motion till kommunfullmäktige om att öka säkerheten och tryggheten kring ån och under torsdagens sammanträde var ärendet uppe till debatt.

– Jag har fått signaler att många känner en rädsla för att ramla i vattnet. Det handlar om avsaknaden av staket vid vissa ställen samt otillräcklig belysning. Och jag tänker inte minst på alla förskolebarn som använder omgivningarna runt ån som lekplatser. Jag har själv varit med och dragit upp ett litet barn som ramlade i ån och vid ett annat tillfälle drog min make upp en äldre dam som hamnat i vattnet, sade Erika Rydja Sandvik.

Hon fick stöd av Sverigedemokraternas Mikael Nygren som argumenterade för att området vid åkanterna i centrala Eskilstuna måste säkras upp.

– Det sker tre-fyra tillbud varje år där räddningstjänsten fiskar upp folk som ramlat i. Vi måste helt enkelt säkra upp bättre med bland annat stegar.

Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet var inne på samma linje och yrkade bifall till motionen men fick inget gehör hos majoriteten.

– Jag håller med om att vi måste jobba kontinuerligt med säkerhetsfrågorna kring ån och det gör vi hela tiden. Stadsbyggnadsförvaltningens personal är ofta ute och tittar till å-rummet. Hittar de brister någonstans så vidtar de åtgärder, sade stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) och fortsatte:

– När det gäller belysningen i Stadsparken är det något som ses över i ett pågående projekt. Men det är samtidigt så att vi aldrig kommer att kunna skydda oss helt och hållet mot att någon enstaka person trillar i eller blir nerknuffad. Men händer det ska vi självklart se till att det finns skyddsutrustning. Och det finns områden som är barnsäkrade men vi kan inte gärna ha kravallstaket där. Vad är nästa steg? Betongblock eller Gunnebostängsel – jag vet inte hur snyggt det skulle bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!