– Vi är så stolta och rörda över all uppmärksamhet som priset gav och den otroliga kärleken från företag och människor i Eskilstuna, säger Caroline Kallenberg, insamlings- och kommunikationschef på Stadsmissionen.
Eskilstuna Stadsmission är en ideell förening som bedriver socialt arbete inom en rad områden. Bland verksamheterna finns second hand-butik, härbärget, matlaget och dagverksamhet.
– Vi som civilsamhälle är en av flera aktörer som behövs för att skapa en välmående stad som är bra och trygg att bo och verka i. Med det här priset får vi en bekräftelse på att företagen förstår det, säger Caroline Kallenberg.
Stadsmissionen upplever att trycket på dess verksamheter har ökat under coronatiden.
– Förra året ökade ansökningarna till vår verksamhet Matlaget med nästan 50 procent. Det betyder att det är väldigt många människor som behöver hjälp, ofta akut för att man hamnat mellan stolarna. Det kan handla om långa handläggningstider för att söka a-kassa när man har förlorat sitt jobb eller för att söka försörjningsstöd för att klara sin ekonomi. Idag har vi drygt 110 hushåll, med många barn i, som får stöd genom Matlaget, säger Caroline Kallenberg.
Stadsmissionen arbetar även med en ny verksamhet som heter Bostad först och som syftar till att minska hemlösheten. Modellen innebär att man vänder på det vanliga synsättet med bostadstrappor där människor måste kvalificera sig stegvis för att få en bostad, till exempel genom att ha ett jobb och ordnade förhållanden. I Bostad först ställs exempelvis inget krav på att man ska vara fri från alkohol för att behålla hyreskontraktet - bara att man följer de regler som gäller för alla hyresgäster.
– Bostad först bygger på ett samarbete med Eskilstuna kommun och privata fastighetsägare där vi hjälper människor till en bostad. Vi har idag 10 lägenheter som vi ansvarar för och som vi hyr ut vidare till människor som kommer från en hemlös situation, säger Caroline.
Stadsmissionen är också i uppstart av ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor med barnperspektiv.
Stadsmissionen har samverkansavtal med Eskilstuna kommun och huvudman är Eskilstuna pastorat, Svenska kyrkan. Stödet från det lokala näringslivet har enligt Caroline också stor betydelse. Hon har märkt att företag inom branscher som drabbats hårt av pandemin, till exempel inom besöksnäringen, inte kunnat engagera sig lika mycket som tidigare. Samtidigt har det kommit mer stöd från bygg- och industriföretag.
– Stödet från näringslivet är så oerhört viktigt för att vi ska kunna bedriva våra verksamheter. Det handlar i mångt och mycket om det monetära stödet, men också om att bidra med tjänster eller olika former av professionellt stöd. Man blir vänföretag med oss från 25 000 kronor och uppåt. Genom att bli vänföretag eller huvudpartner så tar man som företag ett aktivt lokalt samhällsansvar och blir del av ett brinnande engagemang som vi har för Eskilstuna, säger Caroline.