Rektorer i Eskilstuna nobbar betyg i fyran: "För unga"

Intresset för att sätta betyg på elever i årskurs fyra verkar fortsatt vara iskallt i Eskilstunas kommunala skolor. Skälet är bland annat att det ger eleverna onödig stress.

Ingen av de kommunala grundskolorna i Eskilstuna flaggar för att införa betyg i årskurs fyra. Hans Ringström är chef för den kommunala grundskolan i Eskilstuna. Beatrice Karjel är rektor för Lundbyskolan. Åsa Ekholm (längst ner till höger), rektor på fristående British Junior har inte heller några planer på betyg i fyran nu i höst.

Ingen av de kommunala grundskolorna i Eskilstuna flaggar för att införa betyg i årskurs fyra. Hans Ringström är chef för den kommunala grundskolan i Eskilstuna. Beatrice Karjel är rektor för Lundbyskolan. Åsa Ekholm (längst ner till höger), rektor på fristående British Junior har inte heller några planer på betyg i fyran nu i höst.

Foto: TT, Eskilstuna-Kuriren/Arkivbilder

Eskilstuna2021-05-19 06:45

I början av mars klubbade riksdagen igenom förslaget om att skolor ska kunna införa betyg redan i årskurs fyra från och med i höst. Enligt beslutet är det upp till varje rektor att bestämma om tidiga betyg och lärarna ska kunna yttra sig i frågan.

I Eskilstuna kan det alltså betyda att vissa kommunala skolor väljer att ge betyg i fyran medan andra skolor avstår. Det är således inte en politisk fråga för grundskolenämnden att besluta om, utan ett avgörande för varje enskild rektor.

Men hittills är intresset för betygen svalt.

– Jag har inte hört talas om en enda av våra skolor som vill införa betyg i fyran. På grund av pandemin har det inte heller varit någon större diskussion kring detta. Allt fokus har gått åt till att klara vardagen, säger Hans Ringström, chef för den kommunala grundskolan i Eskilstuna. 

Vad tycker du själv?
– Det finns ju forskning både på ja- och nej-sidan. Det finns inte ett klockrent svar. Majoriteten tycker nog det är viktigare att lägga krut på kvaliteten i undervisningen.

Hans Ringström pekar också på betydelsen av de utvecklingssamtal som elever och vårdnadshavare har tillsammans med läraren.

– Ett bra utvecklingssamtal ska ge den återkoppling som behövs, säger han.

Inte heller de rektorer Eskilstuna-Kuriren pratat med har fastnat för konceptet med tidiga betyg. I några skolor har ämnet knappt varit uppe medan andra har tagit tydlig ställning mot betyg i fyran med hänvisning till att själva kunskapen och kvaliteten på undervisningen är viktigare än att sätta en bokstav på de unga eleverna. Stress bland barnen är en annan faktor som lyfts fram. Flera rektorer vittnar om att elever redan nu känner sig pressade av att det sätts betyg i sexan.

– Eleverna är stressade som det är med betyg i årskurs sex. De behöver inte mer stress, säger Beatrice Karjel, rektor på Lundbyskolan.

Anna Östling, rektor på Hällby skola ser inte heller någon vits med betyg så tidigt.

– Elever i fyran är för unga. De utvecklas olika och når kunskapsmålen vid olika tidpunkter. Att sätta ett betyg blir så definitivt. Det kan göra att en del elever tappar sugen fast de egentligen bara behöver lite mer tid på sig, säger hon.

Även friskolan British Junior avvaktar.

– Vi följer självklart debatten. Vi har god koll på var våra elever befinner sig kunskapsmässigt även utan betyg, berättar rektor Åsa Ekholm.

LÄS MER: Engelska skolan i Eskilstuna säger ja till tidiga betyg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!